Няма да има нови закони за разлики в качеството на храните в Западна и Източна Европа

2715
Няма да има нови закони за разлики в качеството на храните в Западна и Източна Европа

Няма да има нови закони заради различно качество на храните в Източна и Западна Европа. Това е позицията на Брюксел след последната среща на министрите на земеделието от Евросъюза, съобщи Нова телевизия. Въпросът бил повдигнат отново от Чехия и Словакия.

Припомняме, че в края на юни и България показа доклад, според който са намерени разлики в идентични продукти, едните купени в Западна Европа, другите - у нас.

И Румъния прави сравнителен анализ на храните с тези в Западна Европа

Екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието, Службата за безопасност на храните (ANSVSA) и Националния орган за защит...

"Като цяло проверките дават основания да се замислим има ли разлика между продуктите на европейския и българския пазар – аз смятам, че има". Това заяви по-рано д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), който изрично уточни, че става въпрос за продукти от един и същ тип и под една и съща марка. Тогава мнението на Кулински беше подкрепено и от директора на БАБХ Дамян Илиев.

БАБХ направи голям сравнителен анализ на 31 вида продукти от пет групи (шоколадови продукти, безалкохолни напитки и сокове, месни продукти, млечни продукти и детски храни), като бяха закупени продукти от Германия и Австрия и аналозите им в България. Не станаха ясни обаче имената на нито една марка и на нито един производител.

А междувременно стана ясно, че страната ни планира да направи ново проучване за качеството на около 30 продукта, като ще се сравняват с техните еквиваленти в Италия, Франция и Швейцария.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа