Няма съгласие за единна декларация относно Украйна в Народното събрание

14874
Няма съгласие за единна декларация относно Украйна в Народното събрание
Снимка: Getty Images/Guliver

Депутатите от парламентарната комисия по отбрана не приеха нито един от двата проекта за декларация във връзка със ситуацията в Украйна, които бяха разгледани днес. Те бяха внесени от АБВ и БСП, предаде БГНЕС.

Единият от тях е проект на декларация на 43-ото Народно събрание за неучастие на Република България във военни действия и подкрепа на усилията за мирно решаване на конфликта в Източна Украйна, внесен от Борислав Борисов от АБВ и група народни представители. Подкрепата само на трима депутати получи проект за декларация за българската позиция за военния конфликт на територията на Украйна, внесен от лидера на БСП Михаил Миков и група народни представители.

Декларацията на БСП бе изчетена от Атанас Зафиров, който посочи, че тяхната декларация в момента в огромна степен изразява гласа на българското общество. Милен Михов от "Патриотичния фронт" коментира, че когато Народбото събрание приеме една декларация, то заявява на всички една категорична позиция на българската държава. Според него, ако не съществува единство по този въпрос, по-добре да не приемат никаква декларация. Той подчерта, че трябва да извървят пътя до съгласието. Илиан Тодоров от "Атака" каза, че одобряват декларацията на БСП на 100%. Нено Влайков от ГЕРБ се изказа против приказките за въвличане във война. Янко Янков от ДПС заяви, че ще се въздържи и посочи, че се отнасят с уважение към декларацията, но тя няма да донесе повече сигурност. По време на дискусиите всички депутати говориха за декларациите като за партийни документи.

Междувременно военните министри на Великобритания и Латвия влязоха без да искат в лек задочен спор за руската заплаха.

Русия е заплаха за балтийските държави, "НАТО трябва да е готова за всяка агресия от страна на Русия, независимо от нейната форма", заяви Майкъл Фелън в коментари, публикувани в "Таймс" и "Дейли телеграф". Той смята, че Русия щяла да приложи срещу трите прибалтийските държави същите методи както в Крим.

"Като министър на отбраната на Латвия мога да кажа, че Латвия не чувства заплаха от страна на Русия", подчерта на свой ред Раймонд Вейонис. В отговор на журналистически въпрос да коментира изявленията на Държавния департамент на САЩ за "руска заплаха" спрямо балтийските държави, Вейонис добави: "Отчитайки непредсказуемият характер на руската политика не може да се изключи, че в бъдеще Русия ще използва елементи на "хибридна война" срещу балтийските държави".

Двамата министри участваха в неофициална среща в Рига на военните министри от ЕС.

Сепаратистите не са против миротворци, Меркел не вижда мир в Европа без Русия

Властите на провъзгласената Донецка народна република (ДНР) допускат разполагане в Донбас на миротворчески контингент за нормализира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа