Няма вариант да отговориш с "Не": Как протича референдумът в ЛНР и ДНР

6029
Няма вариант да отговориш с "Не": Как протича референдумът в ЛНР и ДНР
Снимка: Unplash

В окупираните от руските войски територии на Украйна започнаха т. нар. референдуми за присъединяване към Руската федерация. В Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области гласуването трябва да продължи до 27 септември. В действителност то прилича повече на цирк, разказаха съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрющенко и първият заместник-ръководител на областния съвет на Херсон Юрий Соболевски в ефира на телевизия "Настоящее время".

В Мариупол, например, избирателните секции са разположени в част от оцелелите училища, в кафенета и магазини. В Николски район изобщо няма избирателни секции.

Но всъщност "гласуването" протича по следния начин, разказа Адрюшченко. Т.нар. избирателна комисия обикаля с урна по домовете, придружена от двама войници с автомати. Чукат на всички врати, измъкват хората от жилищата им. Няма вариант да не поставиш отметка в квадратчето, няма вариант и да гласуваш с "Не", тъй като го правиш под дулото на автомата, отбеляза той. 

Няма и възможност хората да се скрият, тъй като от юни месец на всички останали в Мариупол хора са надлежно събрани личните данни. Всеки, който поне веднъж се е опитвал да получи хуманитарна помощ или е кандидатствал да му бъдат изплатени уж някакви обезщетения, е бил задължен да предостави пълните си паспортни данни, посочи Адрюшченко. Следователно всички тези хора ще бъдат издирени и принудени да "гласуват". 

Кремъл бърза: ЛНР и ДНР назоваха датата на "референдума" за присъединяване към Руската федерация

В сепаратистките Луганска и Донецка народни републики определиха датата за "референдума" за присъединяването на регионите в състава на ...

Той отбеляза, че на организаторите на референдума са им нужни 80-87% гласували. Но същевременно те умишлено ще оставят определен процент хора, които уж не са подкрепили идеята за присъединяване към Русия, тъй като са "за независимостта на сепаратистките ДНР и ЛНР или са за Украйна" - т.е. руснаците целят да покажат по този начин, че уж няма репресии и че хората изразяват свободно волята си.

Андрюшченко показа и видео в канала си в Telegram, на което се вижда, че избирателните секции в Мариупол се намират буквално на открито покрай жилищните сгради, а хората са спирани направо на улицата и принуждавани да гласуват. "Ето как изглеждат "избирателните секции" и "организираният процес на гласуване". (...) Всичко това можеше да се нарече цирк, ако не беше активното участие на въоръжените войници. Чиста трагикомедия в стил фарс", пише той.

От своя страна Юрий Соболевски разказа, че в Херсон референдумът представлява подобен театър на абсурда с тази разлика, че засега все още не ходят по домовете. Но пред избирателните секции няма никой, хората не искат да гласуват. "В няколко комисии, където бяха техните снимачни екипи, бяха организирали поне някакъв брой хора, за да покажат, че има гласуващи. Останалите комисии са напълно празни - никой не идва", каза Соболевски и добави, че има опасения, че тук също ще започнат да обикалят по домовете с въоръжена охрана.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа