Норвегия наема затвори в Холандия

13148
Норвегия наема затвори в Холандия
Снимка: Getty Images/Guliver

Норвегия ще наеме пространство в холандски затвори, за да реши проблема с осъдените хора, чакащи да изтърпят своите наказания, предаде Ройтерс, позовавайки се на министерството на правосъдието, предаде Стандарт нюз.

В момента 1300 души са "на опашката" в Норвегия, за да влязат в затвора. Броят на чакащите нараства и едновременно с това капацитетът на норвежките затвори намалява заради ремонтни работи. Холандия от своя страна вече отдава затворническа площ под наем на Белгия от няколко години, отбелязва норвежкото министерство на правосъдието. Споразумението предвижда присъди, издадени от норвежката съдебна система, да може да бъдат изтърпявани от догодина на холандска територия в съответствие с норвежкото законодателство. За целта Норвегия ще наеме неколкостотин места в холандски затвори.

Украйна няма да получи оръжие от Норвегия

Норвегия няма планове да доставя оръжия или бойна техника на Украйна, съобщи представителят на пресслужбата на министерството на отбран...

"В Норвегия има недостиг на капацитет, а точно сега ние имаме излишък", обобщи държавният секретар в холандското министерство на правосъдието и по въпросите на сигурността Фред Тевен. Той припомни, че Холандия вече има договор за приемане на затворници от Белгия, но подчерта, че ситуацията с Норвегия ще е различна, тъй като тя "не е наш непосредствен съсед, не е член на Европейския съюз и езикът е различен".

Норвежките затвори са известни със сравнително хуманното отношение към лишените от свобода. Осъдените престъпници, които не са прибягвали до насилие, често биват настанявани в затвори с отворен режим, където акцентът е поставен върху превъзпитанието, като имат известна свобода на движение, работа и достъп до развлечения. Около 72 затворници се падат на 100 000 души в Норвегия - приблизително 10 пъти по-малко отколкото в САЩ. Делът на затворниците, извършили отново престъпление след изтърпяването на своето наказание, в Норвегия е един от най-ниските в света - 20%. В момента страната изпълнява програма за ремонт на своите затвори на стойност до 4,4 милиарда норвежки крони (700 милиона долара). От няколко години Холандия приема затворници от съседна Белгия в затвор близо до общата граница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа