Норвегия планира падане на ограниченията в четири етапа

1115
Норвегия планира падане на ограниченията в четири етапа
Снимка: iStock

Норвегия ще премахне ограниченията си за коронавирус на четири етапа, всеки с интервал от поне три седмици, обяви в сряда премиерът Ерна Солберг.

Страната с 5,4 милиона души население е сравнително успешна в сдържането на COVID-19 с малко над 100 000 случая и само 683 смъртни случая.

Норвегия забрани на Ролс Ройс да продаде свой завод на Русия

Правителството на Норвегия издаде постановление, с което задължава британската компания „Ролс Ройс” да прекрати продажбата ...

Но когато обяви плановете си да отвори отново, Солбърг не искаше да се ангажира с дата за връщане към нормалното. "Възобновяването трябва да се основава на данни, а не на дати", каза Солберг пред норвежкия парламент.

Постепенно облекчаване на ограниченията ще бъде направено в светлината на епидемичната обстановка, капацитета на здравната система и напредъка в разпространението на ваксини, каза премиерът.

Изправени пред възраждане на случаите на вируси, проследени до по-заразния британски вариант, норвежките власти затегнаха ограниченията точно преди Великденските празници. Те временно забраниха продажбата на алкохол в барове и ресторанти, затвориха фитнес зали и обществени басейни, призоваха хората да ограничат драстично социалното взаимодействие и въведоха по-строги карантинни изисквания за повечето пътници, влизащи в страната.

Правителството ще обмисли "през следващите няколко дни" дали да отмени по-строгите мерки, въведени на 25 март, което би било първата от четирите стъпки към нормализиране, допълни Солберг. Около три седмици ще трябва да преминат между всеки етап, за да се измери ефектът от облекчените мерки и те могат да бъдат обърнати в зависимост от ситуацията.

Норвегия няма да ваксинира с AstraZeneca, ще решава отново до 15 април

Норвегия удължава спирането на ваксинацията срещу коронавирус с лекарството, произведено от британско-шведската компания AstraZeneca по...

„Разбирам, че мнозина биха искали да видят план с конкретни дати“, каза Солберг. "Не можем. Има твърде много несигурности", добави тя, имайки предвид възможни нови мутации и вариации в доставките на ваксини.

Подобно на Дания, Норвегия е спряла употребата на ваксината AstraZeneca след множество случаи на тежки кръвни съсиреци, някои от които с фатален изход, сред хората, които са получили препарата. Въпреки че не разкри точен график, Солберг изчисли, че първите три стъпки, с изключение на непредвидени обстоятелства, вероятно ще бъдат завършени до края на юни. Норвежките власти също работят по "сертификат за корона", който би могъл да даде повече свобода за ваксинираните или имунизираните срещу вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лукашенко: Рискът от инцидент по украинско-беларуската граница е доста висок

Bloomberg: Макрон иска да свали Фон дер Лайен от ръководния пост в ЕК

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа