Норвегия: Причините за потъването на "Курск" са известни отдавна

16944
Норвегия: Причините за потъването на "Курск" са известни отдавна
Снимка: iStock/Guliver

Руска комисия е установила причините за потъването на подводницата "Курск". Това съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната на Норвегия. Инцидентът стана през август 2000-та година и при него загинаха 118 души на борда.

По-рано днес адмирал Вячеслав Попов, командир на Северния флот по време на потъването на подводницата, коментира, че причина за инцидента е сблъсък с подводница на НАТО, която се е приближила твърде близо до "Курск". Името на НАТО-вската подводница е известно с "90% вероятност."

Спряха издирването на изчезналите моряци от кораба „Онега”

Операцията за издирване и спасяване на изчезналите 17 моряци от траулера „Онега” в района на останките на кораба в Баренцов...

Според съобщения на руски и чуждестранни медии през август 2000 г. в района на ученията на Северния флот са били атомните подводници Мемфис и Толедо на ВМС на САЩ, както и "Сплендид" на британския флот. Порталът News24 съобщи, че руското министерство на отбраната е поискало от Пентагона да инспектира Мемфис и Толедо, но на руското военно ведомство е отказано това искане и е съобщено, че „всички подводници са в изправност“. Същият отговор последва и от Лондон, съобщи порталът.

Подводницата "Курск" потъна на 12 август 2000 г. в Баренцово море с целия екипаж от 118 членове на борда. Според официалната версия трагедията е станала заради експлозия на торпедо на борда с последваща детонация на боеприпасите.

Плавателното средство с ядрено задвижване е сглобено през 1992 г. в корабостроителницата „Севмаш” в северозападния град Северодвинск. То е проектирано от Павел Пустинцев и Игор Баранов. Стартирано е през май 1994 г. и е пуснато в експлоатация на 30 декември същата година.

На 1 март 1995 г. подводницата влиза в експлоатация със Северния флот и се присъединява към 7-ия участък на Първата атомна подводна флотилия, базирана на военноморска база на Западная Лица. Между 1995 и 2000 г. тя обслужва Северния флот на Русия.

Предстои ли трагедия тип "Курск": Руска военна подводница изчезнала от радарите край Ливан?

Има сериозни съмнения, че руската подводница "Ростов на Дон", която има на борда си ракети, е изчезнала край бреговете на Ливан. Плава...

На 12 август 2000 г., по време на тренировка в Баренцово море под командването на капитан 1-ви ранг Генадий Ляхин, подводницата прекъсва контакт. На следващия ден група от кораби, водена от командира на Северния флот адм. Вячеслав Попов, започва търсенето на подводницата. „Курск” е открита на морското дъно на дълбочина 108 метра рано сутринта на 13 август. След това министърът на отбраната Игор Сергеев докладва за инцидента на руския президент Владимир Путин.

На 14 август командирите на руския флот правят първото си публично изявление, като съобщават, че подводницата е потънала. На 15 август руският флот официално обявява началото на спасителната операция за евакуация на екипажа. Тогава в плавателния съд са се намирали 118 души.

В следобеда на 19 август започва международната фаза на спасителната операция с норвежки гмуркачи, които достигат подводницата. В 05:00 ч. сутринта на 21 август, заместник-адмирал Михаил Моцак, началник-щаб на Северния флот, официално съобщава, че никой от моряците не е оцелял.

На 40-ия ден след катастрофата е положен възпоменателен паметник на остров Ягри в Северодвинск.

Русия показа мощта на ракетите "Кинжал" (ВИДЕО)

Руското военно министерство публикува видео от стрелба от кораби от арктическата група на Северния руски флот в района на архипелага Зе...

За целите на разследването са създадени осем разследващи екипа, които да проучат събитията около потъването на „Курск”. На 27 октомври 2001 г. главният прокурор Владимир Устинов съобщава, че цялата подводница е обхваната от пожар, достигащ на места температури до 8000 градуса по Целзий. Тя била изпълнена с вода в рамките на 8 часа. На 26 юли 2002 г. прокурорът заявява, че взривено торпедо е причина за трагедията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа