Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа

8451
Нов проект на "Руския свят" заплашва Европа
Снимка: kremlin.ru

Изглежда, че Кремъл разработва система за узаконяване на статута на така наречените „сънародници на Русия в чужбина“ - вероятно като част от усилията си да оправдае по-нататъшната агресия и хибридните операции зад граница като „защита“ на своите хора.

Още: Путин да бъде натиснат отвътре и отвън: Теория за победа на Украйна от Foreign Affairs

"Електронна карта на сънародниците"

Ръководителят на Россотрудничество - Евгений Примаков - заяви в интервю за кремълската информационна служба ТАСС, публикувано на 22 май, че държавата разработва програма „Електронна карта на сънародниците“. Тя ще позволи на руските "сънародници" в чужбина да имат достъп до определени държавни услуги, да посещават Русия и да работят в страната, дори да кандидатстват за руско гражданство в бъдеще. Какво точно означава "сънародници" на Русия - не става ясно.

Още: "Как изглеждаме в очите на режима на Путин? Като абсолютни слабаци" (ВИДЕО)

Примаков заяви, че Москва се готви да стартира пилотна версия на програмата в няколко съседни държави, без да ги назовава, и може да започне да издава първите карти до края на 2024 г. Той добави, че сънародниците на Русия в чужбина могат да предоставят своята лична информация чрез онлайн заявление в замяна на карта и достъп до тези различни услуги.

Снимка: Kremlin.ru

Примаков твърди, че Россотрудничество имало проблеми с работата си в САЩ, Обединеното кралство, Канада и други западни страни поради „недружелюбната“ политика на Запада. И направи абсурдно твърдение, че руските културни центрове в Европа „не се занимават с политическа пропаганда или нещо друго“ - извършвали само „културна дейност“. Молдовски и украински официални лица по-рано са предупреждавали, че руснаците използват т.нар. Руски домове, за да популяризират руската пропаганда и да извършват подривна дейност в чужбина.

Още: Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нов инструмент на идеологията "Руски свят"

Россотрудничество работи по проекта „Електронна карта на сънародниците“ поне от 2021 г., но все още не е стартирало публично програмата, а през юни 2023 г. Примаков заяви, че планират да открият „сертификационни центрове“ в руските културни центрове по целия свят. Там "сънародниците" щели да могат да удостоверяват самоличността си в рамките на процеса на кандидатстване.

Още: Путин тръгна да променя границите с членки на НАТО в Балтийско море, Швеция се уплаши за свой остров

Московската патриаршия на Руската православна църква - контролирана от Кремъл организация и инструмент на руската хибридна война - издаде серия от препоръки по време на Световния руски народен събор на 27 и 28 март, които включваха призив към Русия да даде приоритет на масовото репатриране на „сънародници“ в Руската федерация. А програмата „Електронна карта на сънародниците“ би могла да бъде реален път за изпълнение на тази препоръка, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Русия започна тактическите си ядрени учения (ВИДЕО)

Руският диктатор Владимир Путин е давал определение за това какво значи "сънародници на Русия в чужбина". По думите му - това е всеки, който има "исторически, културни или езикови връзки с Русия". Това е ключов аспект от наратива на Кремъл за идеологията „Руски свят“, която Москва възнамерява да използва, за да оправдае бъдеща руска агресия под прикритието на „защитата“ на руските сънародници зад граница.

По-рано руското правителство облекчи изискванията за език и произход на "сънародниците", които се интересуват от преместване в Русия, и може би се опитва да разшири още повече неясното определение за сънародник, за да обхване възможно най-много хора, предупреждават от ISW.

Още: Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Трагични съдби: българките, които проституират в Германия

Кредит за Украйна с пари от Русия: правомерно ли е това?

Първа публична поява след тежката диагноза: Кейт Мидълтън изглежда фантастично (ВИДЕА)

"Край на войната в Украйна"? Такъв бе планът. Но стана друго

"Децата чудо" на Путин: елитът на руския шпионаж

Защо Путин изпрати военни кораби точно под носа на САЩ

"Най-добрият футболист на Хърватия на всички времена". Защо Лука Модрич е толкова обичан

Зеленски: Русия ще бъде уведомена за плана ни, за да фиксираме края на войната на втората среща на върха

Започна официалната церемония на срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

За пръв път бе показан проектодоговорът за мир, обсъждан между Москва и Киев през 2022 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа