Нова версия: Украински пилот свалил малайзийския "Боинг"

28830
Нова версия: Украински пилот свалил малайзийския "Боинг"
Снимка: Gettyimages

Малайзийският самолет е бил свален над Източна Украйна от 30-годишен украински пилот.

Това разкри украински военен пред руския в. "Комсомолская правда". Изданието уточнява, че човекът е дошъл сам в редакцията, за да споели какво е видял и знае за инцидента, предаде БГНЕС.

Вестникът не разкрива истинската му самоличност, защото той има роднини в Украйна и се бои от отмъщение и шантаж. Журналистите твърдят, че са му проверили документите.

На 17 юли, в деня на инцидента Александър, както условно е представен свидетелят, е бил на военното летище в селището Авиаторское край източния град Днепропетровск. По думите му оттам редовно са излитали самолети, които са бомбардирали Донецк и Луганск. Час преди свалянето на малайзийския самолет във въздуха били вдигнати три изтребителя Су-25, като само един от тях бил въоръжен с ракети "въздух-въздух". Два от самолетите били свалени и се върнал само третият, който излетял с въпросните ракети. Само че той се върнал без тях. "Летецът беше много уплашен", добави Александър, уточнявайки, че го познава лично, фамилията му е Волошин, 30-годишен, с чин капитан, командирован със своят част в района на Днепропетровск от друга база. Той е летял сам, защото изтребителят е едноместен. "Познавайки малко този пилот, напълно възможно е, след като двата самолета са били свалени пред очите му, той просто да е реагирал изплашено, неадекватно", разказва Александър. "Могъл е от уплаха или просто заради отмъщение да пусне ракетите срещу "Боинга". Може и да го е приел за чужд боен самолет", допълва той. По думите му подобен тип ракети се изстрелват от разстояние 3-5 километра. Свидетелят добави, че когато бил изкаран от самолета, пилотът казал: "Самолетът беше друг". А вечерта на въпрос на друг пилот за сваления самолет, Волошин казал: "Самолетът се оказа в неподходящото време и на неподходящото място".

На въпроса защо е решил да проговори и защо други свидетели мълчат, Александър отвърна: "Всички са наплашени от СБУ (службата за сигурност на Украйна) и националната гвардия. Човек може да бъде пребит за всяка изпусната дума, може да бъде осъден по нищожно подозрение за симпатии към Русия или опълченците. Аз от самото начало бях против "антитерористичната операция". Не бях съгласен с политиката на украинската държава. Гражданската война е нещо неправилно. Ненормално е да убиваш сънародниците си. Изначало не съм съгласен да бъда на страната на Украйна", сподели свидетелят.

Още 9 месеца ще продължи разследването за сваления в Украйна Боинг

Страните, които участват в разследването на катастрофата с малайзийския пътнически самолет "Боинг-777" в Украйна, се договориха да пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com