Нова версия за атентата в Приднестровието: Целта била Буяр Османи

4781
Нова версия за атентата в Приднестровието: Целта била Буяр Османи
Снимка: БГНЕС

Приднестровието - проруски сепаратистки район на Молдова, представи нова хипотеза във връзка с осуетен атентат срещу лидери на самопровъзгласилата се република, съобщава молдовската телевизия Реалитатя. Според новата хипотеза атаката е била планирана срещу мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Експлозията трябвало да избухне на 14 февруари, когато на посещение в региона бе настоящият председател на ОССЕ – министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, с делегацията от около 20 души, информира Реалитатя.

На 9 март министерството на обществената сигурност на Приднестровието съобщи, че е "осуетило терористична атака", която според същия източник била "подготвена от украинските служби за сигурност срещу няколко високопоставени представители" на сепаратисткия район, съобщи тогава АФП, която уточни, че не е успяла да потвърди тази информация от независими източници.

Тайният план на Кремъл: какво крои Путин за Молдова

Напрежението в Молдова става все по-осезаемо с всеки изминал ден. Хиляди хора отново протестираха в Кишинев срещу проевропейското прави...

Молдова ли е следващата цел на Путин?

Според новите изявления от Приднестровието, цитирани от молдовската телевизия Реалитатя, атентатът срещу делегацията на ОССЕ е трябвало да бъде извършен с кола-бомба. Автомобилът трябвало да бъде паркиран в близост до крепостта Тигина. Властите в Приднестровието твърдят, че след като това намерение било осуетено, делегацията трябвало да бъде взривена по пътя към Кишинев, но извършителят се отказал, за да не застраши живота си. Заподозреният извършител е заснел от тролейбус колоната от автомобили на делегацията на ОССЕ. Този видеозапис е едно от доказателствата, които властите в Приднестровието представят в подкрепа на твърденията си за планиран атентат, съобщава Реалитатя.

Молдова: опасен нов сценарий на Кремъл?

Местни медии пишат, че след като полицията открила този запис в телефона на заподозрения, той е започнал да говори за атентата. Във видеото се виждат преминаващи автомобили в колона, като се твърди, че записът е направен на 14 февруари, когато ротационният председател на ОССЕ Буяр Османи посети Република Молдова, предаде БТА.

Проруски демонстрации в Молдова и Грузия, палят знамена на ЕС по улиците (ВИДЕО)

Проруски демонстранти в Грузия и Молдова изпълниха улиците на столиците на двете страни. На кадри, публикувани от канала NEXTA в Twitte...

Същевременно молдовското правителствено Бюро за реинтеграция съобщи за Реалитатя, че се е обърнало към властите в Тираспол (столица на Приднестровието) с искане да представят доказателства. Молдовските власти посочват, че версията на Приднестровието „носи спекулативен характер и не отговаря на разследванията и потвърдените данни, изяснени от властите в Република Молдова“.

Според хипотезата на сепаратистките власти в Приднестровието заподозреният е същото лице, което трябвало да убие лидера на тази самопровъзгласила се република Вадим Красноселски, посочва Реалитатя. Първоначално целта на заподозрения била делегацията на ОССЕ, но след като този план се провалил, заподозреният получил заповед от украинските специални служби да организира атака в центъра на Тираспол, твърдят властите в Приднестровието, цитирани от Реалитатя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа