Новият президент на Германия

7825
Новият президент на Германия
Меркел вижда Йоахим Гаук като учител по демокрация

Бившият източногермански правозащитник Йоахим Гаук ще бъде следващият президент на Германия, заяви канцлерът Ангела Меркел, цитиран от Франс прес.

Управляващата коалиция ХДС/ХСС, нейният партньор Партията на свободните демократи и най-голямата опозиционна Германска социалдемократическа партия се споразумяха да изберат 72-годишния Гаук като консенсусен кандидат за най-високия пост в страната, който има предимно церемониални функции.

Решението стана факт след оставката в петък на досегашния държавен глава Кристиан Вулф заради обвинения в корупция и след като членовете на консервативната партия на Меркел свалиха своите възражения срещу кандидатурата на Гаук.

Канцлерът, която също като Гаук е протестантка и е израснала в ГДР, приветства популярния пастор като "истински учител по демокрация", помогнал за помирението след обединението на страната през 1990 г.

Йоахим Гаук ще бъде официално избран за президент от федерално събрание, съставено от депутати от Бундестага и делегати от политическата класа и гражданското общество в Германия. Гласуването по неговата кандидатура трябва да бъде проведено до 18 март.

Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и техните съюзници в лицето на малката либерална партия FDP, Социалдемократическата партия, както и Зелените имат достатъчно голямо мнозинство за избирането на Гаук за държавен глава.

Единствено крайнолявата партия, в която членуват редица бивши членове на Комунистическата партия, управлявала ГДР в периода преди 1989 година, отправя остри критики към Гаук.

Меркел ще търси консенсусен кандидат за президент

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще работи с опозиционните партии за намиране на консенсусен кандидат, който да замени Кри...

По време на президентските избори през юни 2010 година Гаук беше кандидат на Социалдемократическата партия и Зелените, но подкрепата на Меркел за Вулф наклони везните в негова полза. Самата Меркел определи бъдещия президент на Германия като „учител по демокрация”.

Йоахим Гаук притежава значителен морален авторитет, за да изпълнява функциите на държавен глава – пост, опетнен от скандалите около предшественика му Кристиан Вулф. Гаук е бил пастор в Лутеранска църква и е ставал свидетел на произволните арести, извършвани в енорията му от властите на бившата ГДР, където църквите все пак са се радвали на значително спокойствие. В този климат Гаук се е възползвал от позицията си, за да защитава човешките права.

По време на първите демонстрации през 1989 година, които довеждат до падането на Берлинската стена, той става говорител на опозиционното сдружение „Нов форум” в родния си град Росток. През 1990 година той е назначен да ръководи центъра за съхраняване на архивите на източногерманските тайни служби ЩАЗИ. Гаук заема този пост в продължение на 10 години и става олицетворение на германските усилия за разобличаване на бившата комунистическа диктатура.

Въпреки че през 2010 година Гаук не печели президентските избори в Германия, пресата го нарича „президент на сърцата” заради голямата му популярност. Тогава на последния, трети тур, Гаук губи изборите от Кристиан Вулф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа