Ново мащабно разследване показа скритото богатство на Путин

17845
Ново мащабно разследване показа скритото богатство на Путин
Снимка: Getty Images

Дворци, яхти, вили и лозя, за които се твърди, че са притежание на Владимир Путин, но по документи са собственост на негови приятели и руски олигарси, вече могат да бъдат свързани с неофициална мрежа, притежаваща активи на стойност над 4,5 млрд. долара.

Това показват данните от едногодишно разследване на опозиционната руска медия „Медуза“ и Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP).

"Галъп": 59% от българите не одобряват действията на Путин в Украйна, 23% обаче ги подкрепят

58.8% от българите не одобряват действията на Владимир Путин в Украйна. 23.3% обаче не крият, че по-скоро одобряват тези действия. Сред...

Документите, цитирани от „Гардиън“, показват, че редица ваканционни къщи и други скъпи активи, за които се твърди, че са използвани от руския президент (според наличните данни принадлежат или са били собственост на отделни лица, компании и благотворителни организации), са свързани чрез общ имейл домейн - LLCInvest.ru.

LLCinvest не е стандартен домейн на електронна поща, достъпен за обществеността, както Yahoo, а домейн на сървър, собственост на Moskomsvyaz. Това е телекомуникационна компания, която има тесни връзки с „Банк Россия“. Банката, чиято централа е базирана в Санкт Петербург, е подложена на санкции от Запада заради войната в Украйна. Тя е описвана от Министерството на финансите на САЩ като "личната банка на висши служители на Руската федерация".

„Россия“ също така е известна като "банката на Путин" заради ролята ѝ в предполагаемото изпълнение на поръчките на руския лидер. Кремъл отрича подобни връзки или влияние.

Откриването на общия имейл домейн е направено чрез анализ на изтекли метаданни от сървърите на Moskomsvyaz, които показват имената на подателите и получателите на имейли LLCinvest.ru, предмета и времето на кореспонденцията. Тези данни са били съпоставени със записи от публично достъпни източници и отделно изтичане на съдържанието на някои съобщения. „Медуза“ и OCCRP са идентифицирали 86 компании и неправителствени организации, чиито представители са използвали домейна LLCinvest, често от корпоративни имейл акаунти.

Твърденията за тайно президентско богатство обаче са отречени от Москва. Мрежата, водеща до Путин, фактически не е докрай установена. Говорител на Кремъл заявява, че "президентът на Руската федерация по никакъв начин не е свързан с посочените обекти и организации“.

Окултните практики на Путин. Как руският елит с удоволствие подхранва страха му от смъртта

В Кремъл е пълно с привърженици на различни окултни практики. Путин от своя страна неистово се бои от смъртта и е обсебен от мисълта, ч...

Според разследващите – активите, свързани с организации или корпоративни структури около тях, използващи имейл домейна LLCinvest.ru, включват луксозния дворец в Геленджик, на брега на Черно море. Той попадна в мащабно разследване на опозиционера Алексей Навални – ръководителят на Фонда за борба с корупцията твърди, че имотът е изграден специално за Путин. Олигархът Аркадий Ротенберг, който е подложен на санкции от ЕС и САЩ, заявява, че той е собственикът.

Според корпоративните регистри, съхранявани в базата данни на Spark в Русия, към юни имотът е собственост на фирма „Комплекс“, чиято компания майка е Binom. Изглежда, че директорът на Binom до юли миналата година има регистриран имейл домейн LLCInvest.ru. Адресът LLCinvest.ru продължава да бъде цитиран в Spark - най-голямата база данни за фирми в Русия - като лице за контакт.

В разкритата мрежа попадат още акри с лозя около двореца в Геленджик. Лозята принадлежат на организация с нестопанска цел, основана от двама сътрудници на Путин - Генадий Тимченко и Владимир Колбин, които също са подложени на западни санкции. Изглежда, че Колбин и други лица, свързани с имота, имат имейл акаунти в LLCInvest.ru.

Ски-курортът Игора в Ленинградска област, където през 2013 г. се състоя сватбата на дъщерята на Путин, също е част от тази мрежа. Според поземлените регистри той е собственост на компанията "Озон", в която голям дял е имал приятелят на Путин и председател на „Банк Россия“ Юрий Ковалчук. И срещу него са наложени санкции от страна на Запада. Имейл акаунтът LLCInvest.ru е контакт в записите в Spark на компанията майка на „Озон“ - Relax. „Озон“ не е свързана по никакъв начин с едноименния гигант за електронна търговия, регистриран в Nasdaq.

Сред имотите е още вила, намираща се северно от Санкт Петербург и известна сред местните жители като "Дачата на Путин". Вила "Селгрен" по документи е собственост на Олег Руднов - приятел от детството на руския президент, и е наследена от сина му Сергей чрез компанията "Норт". Според данните в Spark - Руднов използва имейл адреси LLCinvest.ru.

Историята помни: В КГБ Путин имал три прозвища - Фаса, Бледия Молец и Ботокса

Една скандална снимка със задържането на лидера на Демократическия съюз* Валерий Терехов при Казанската катедрала по време на масов про...

Луксозен имот от въпросната мрежа е и дървена къща на север от Санкт Петербург, известна като Рибарската хижа. Електронни писма, изтекли от строителна фирма, сочат, че три различни компании, използващи името на домейна, са притежавали отделни парцели земя около комплекса. Четвърти субект, също свързан с LLCInvest - организацията с нестопанска цел „Възраждане на морските традиции“, е управлявал строителството. Същата фондация, която неотдавна беше поставена под западни санкции, притежава две яхти - Shellest и Nega, за които Министерството на финансите на САЩ твърди, че са свързани с Путин.

Общите активи на стойност 4,5 млрд. долара са свързани чрез големи депозити с две фондации с нестопанска цел, съосновани от Тимченко и Колбин и разполагащи със значителни средства. В края на 2020 г. "Развитие на аграрни инициативи" има 17 млрд. рубли (288 млн. евро) в депозитната си сметка. "Развитие на ефективен инвестиционен пазар" разполага с над 20 млрд. рубли (340 млн. евро) в дългосрочни депозити и почти 5 млрд. рубли (85 млн. евро) в краткосрочни депозити в края на 2020 г.

Не всички потребители на LLCInvest.ru участват в управлението на активи, които в докладите от разследването са свързани с Путин. От „Медуза“ и OCCRP са успели да се свържат само с един човек, който ползва имейл акаунт в LLCinvest.ru в ролята си на директор на няколко компании. Самоличността му не се разкрива.

"Аз съм скромен служител и си гледам собствената работа", казва той. "Само подписвам документи. Знаете как понякога бездомници се регистрират като директори на компании. Аз не съм бездомник, но подписвам документите, както правят те, без да навлизам в подробности".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа