Новото ръководство на социалдемократите е риск за коалицията с Меркел

2214
Новото ръководство на социалдемократите е риск за коалицията с Меркел
Снимка: Getty Images

Двама остри критици на коалицията с консервативния блок на канцлера Ангела Меркел спечелиха изборите за председател на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), което поставя под въпрос бъдещето на правителството, предава Reuters.

От партията заявиха, че левичарите Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен, които се кандидатираха заедно, са спечелили 53,06% от гласовете на членовете. Те искат да предоговорят коалиционното споразумение, където имат забележки по политиката в социалната справедливост, инвестициите и климата.

Малу Драйер ще е временен председател на ГСДП

Малу Драйер ще бъде новият временен лидер на германските социалдемократи, след като Андреа Налес подаде оставка като председател на пар...

Въпреки това, перспективата за предсрочни избори или правителството на малцинството се увеличи, тъй като консерваторите на Меркел може да откажат сътрудничеството, въпреки че биха искали да останат на власт.

ГСДП, най-старата партия в Германия, е в смут след редица слаби резултати на регионални и европейски избори и шестмесечна надпревара за лидерския пост, като в момента тя изостава сериозно в анкетите.

Много редови членове смятат, че единственото спасение е излизане от правителството с ХДС/ХСС (Християндемократическия и Християнсоциалния съюз) и възобновяване на партията в опозиция.

Валтер-Борянс и Ескен победиха финансовия министър Олаф Шолц и Клара Гейвиц, които заявиха, че ще подкрепят съперниците си, след като получиха само 45,33% от гласовете.

Резултатът е тежък удар за Шолц, най-известният кандидат. Funke media съобщи, че той възнамерява да остане финансов министър.

Лидерът на социалистите в Германия напуска политиката

Андреа Налес, която по-рано днес обяви, че подава оставка от председателските постове в Германската социалдемократическа партия и парла...

След изненадващата им победа, Валтер-Борянс, бивш финансов министър в най-населената провинция Северен Рейн-Вестфалия и Ескен, депутат в долната камара на парламента на Бундестага, обеща да се опита отново да обедини партията.

Валтер-Борянс, който си спечели репутацията на Робин Худ за това, че залови множество укриватели на данъци със сметки в швейцарски банки, подчерта, че ГСДП няма да изостави коалицията веднага.

"Винаги сме казвали, че не става въпрос само за това дали ще напуснем незабавно, или ще останем вътре временно", каза той пред телевизия Phoenix, като добави, че възнамерява да види кои политики могат да се правят с партията на Меркел и кои не могат.

Дуото подчертаха, че искат консерваторите да се споразумеят за по-висока минимална заплата и повече инвестиции в инфраструктура и защита на климата - ако е необходимо с нов дълг.

Генералният секретар на ХДС заяви, че неговата партия иска да работи с новите лидери на ГСДП и че фракциите вече имат обща основа, върху която да работят.

Политически раздор в Германия, правителството на Меркел пред разпад

Германия е на прага на нова политическа криза, след като Социалдемократическата партия заплаши да напусне управляващата коалиция на кан...

Предсрочни избори са непривлекателен вариант и за ГСДП, и за ХДС, които са въвлечени във вътрешна борба за председателския пост след отказването на Меркел, като и двете са загубили още гласоподаватели след изборите през 2017 г. След 14 години начело на най-голямата европейска икономика, Меркел заяви, че няма да се кандидатира отново.

Не е ясно докъде консерваторите ще са готови да приемат исканията на социалдемократите. В кампанията за лидерство Ескен заяви, че ако консерваторите откажат да се съгласят с исканията на социалистите, тя ще препоръча партията да напусне коалицията.

Делегатите на ГСДП трябва да одобрят ръководството на партийна конференция, започваща на 6 декември. Те също ще гласуват за коалицията.

Победителят е изправен пред изключително тежка задача. През 2017 г. подкрепата за ГСДП се срина до най-ниските нива след 1933 г. В момента тя е около 15% в анкетите, като социалистите вече изостават от ХДС/ХСС, "Зелените" и "Алтернатива за Германия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа