Няколко държави в ЕС поискаха забрана на пътуванията с частни самолети

2173
Няколко държави в ЕС поискаха забрана на пътуванията с частни самолети
Снимка: iStock

Австрия, Франция, Ирландия и Нидерландия призоваха Европейския съюз да засили регулацията, така че да ограничи въздействието от пътуването с частни самолети върху климата. Това става ясно от документ, цитиран от Ройтерс.

В две от страните се намират едни от най-натоварените летища в Европа - летище Схипхол в Амстердам и летище Шарл дьо Гол в Париж. Операторите на нидерландското летище вече посочиха през април, че от 2026 г. ще забрани частните самолети и малката бизнес авиация, която според летището причинява 20 пъти повече емисии на CO2 от търговски полет както и нощните полети., докато Франция тази седмица забрани някои търговски вътрешни полети на къси разстояния по маршрути, където има достатъчно влакови услуги.

Министър на Тръмп си наемал самолети с държавни пари

Скандал в правителството на Доналд Тръмп. Депутати поискаха оставката на държавния секретар по здравеопазването, който наемал частни са...

В документ, споделен със страните от ЕС преди срещата на техните министри на транспорта следващата седмица, четирите държави заявиха, че "прекомерният" въглероден отпечатък при пътуване с частен самолет спрямо регулярните пътнически полети трябва да стимулира ЕС да предприеме решителни действия.

"Вярваме, че трябва да се обърне по-голямо внимание на този въпрос на ниво ЕС, особено чрез оценка на възможността за установяване на по-строги регулаторни мерки за пътуванията с частни самолети, за да се гарантира, че всеки допринася със своя справедлив дял към общите усилия за декарбонизация", се казва в документа видян от Ройтерс.

Полетите на частни самолети в Европа са се увеличили с 64% през 2022 г. и са отделили повече от 5,3 милиона тона CO2, според проучване на холандската консултантска компания CE Delft, поръчано от Грийнпийс.
Това е малка част от 147-те милиона тона CO2, които всички полети, заминаващи от ЕС и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, отделиха през 2019 г., преди пандемията от COVID-19 временно почти да блокира сектора, според Агенцията за авиационна безопасност на ЕС.

Но климатичните активисти отдавна се противопоставят на високите въглеродни емисии на човек, свързани с частните самолети, предаде БТА. Около 100 протестиращи прекъснаха полетите на летището в Женева във вторник, за да поискат забрана на този вид пътувания.

ООН: Замърсяването с пластмаса може да намалее с 80% до 2040 г.

Замърсяването с пластмаса може да намалее с 80% до 2040 г., ако правителствата и компаниите направят промени в политиката и пазара, изп...

Авиокомпаниите в Европа ще се изправят пред по-високи разходи за CO2 през следващите няколко години в рамките на реформа на пазара на въглеродни емисии в ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кой кого обиди: Испания отзовава посланика си в Аржентина

Великобритания дава ракети за ПВО и 1 млн. снаряда на Украйна

Лавров: Раиси беше надежден и истински приятел на Русия

Ватиканът въвежда по-строги правила кога явленията ще се признават за "чудеса"

Поразен Су-27 в руска авиобаза, обстрел по руски окупатори в Луганск (ВИДЕО)

Парадокс за руснаците при Харков: Какво ще жертват, за да пробият? Анализ на украински експерт (ВИДЕО)

Париж да разреши на Украйна да използва френските оръжия на руска територия, настояха френски депутати

След смъртта на иранския президент Раиси: Ето какво следва (СНИМКИ)

Макрон свиква ключово съвещание за Нова Каледония

Украйна е потопила още един руски боен кораб в Крим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа