Обявиха най-високо ниво на терористична заплаха във Великобритания

4287
Обявиха най-високо ниво на терористична заплаха във Великобритания
Снимка: Gettyimages

Терористичната заплаха за Великобритания е на невиждано за последните десетилетия ниво във връзка с активността на групировката "Ислямска държава", заяви ръководителят на британското контраразузнаване МИ-5 Андрю Паркър.

"Възможно е още да не е достигната най-високата степен на заплаха независимо от нашите успехи. Не можем да бъдем напълно уверени в нова, че сме я пресекли. Считаме, че има заговор срещу нашата държава, който се готви от терористите в Сирия", каза Андрю Паркър отбелязвайки, че бойци от ИД с помощта на "усъвършенствана технология" се опитват да установят контакт със свои вероятни поддръжници във Великобритания.

Британците заменят тиквите с репи на Хелоуин

Британците се връщат към старите традиции и ще плашат злите духове е репи вместо с тикви за тазгодишния Хелоуин. Това съобщава AFP. Сп...

"Те използват възможностите на съвременните комуникации за разпространение на техните изпълнени с омраза обръщения, вдъхновяващи екстремистите, които често са непълнолетни", цитира думите на директора на МИ-5 агенция "Прес Асосиейшън".

Всичко това означава, че се сблъскваме със заплаха от такъв мащаб, каквато не съм виждал през цялата си кариера", подчерта той и допълни, че за Великобритания остава и заплахата от дейността на международната терористична организация "Ал Кайда". Нов анализ на дейността на радикално настроените елементи във Великобритания показва, че броят на заподозрените за връзки с терористи се е увеличил с 50% спрямо 2007 г. Тогава службите за национална сигурност бяха изготвили списък с 2000 имена на хора, заподозрени в подкрепа на "Ал Кайда".

Министерството на вътрешните работи на кралството от своя страна през септември информира, че за година броят на свързаните с тероризма арести във Великобритания от март 2014 е нараснало с 31% - до 299. Това е исторически рекорд за цялото време, през което се води тази статистика от септември 2001 г. Предишен пик на такива арести бе регистриран през 2005 г. 284. В министерството са констатирали, че от началото на т. нар. "арабска пролет" през 2010 броят на свързаните с тероризъм арести в Англия устойчиво расте.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com