Обрат: Пригожин приел предложението на Лукашенко да не влиза в Москва

22259
Обрат: Пригожин приел предложението на Лукашенко да не влиза в Москва
Снимка: Getty Images

Евгений Пригожин, собственикът на ЧВК "Вагнер", се е съгласил да не влиза в Москва и да излага на риск гражданското население. Това е станало с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, става ясно от официално съобщение на беларуското президентство.

"Тази сутрин руският президент Владимир Путин информира беларуския си колега за ситуацията в Южна Русия с частната военна компания "Вагнер". Държавните глави се договориха за съвместни действия.

Като продължение на договореностите президентът на Беларус, след като допълнително уточни ситуацията по свои канали и съгласувано с президента на Русия, проведе разговори с ръководителя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин", съобщава официален Минск. ТАСС потвърди, че на Пригожин е предложен изгоден вариант.

Следете на живо тук най-важното от бунта в Русия

"Преговорите продължиха през целия ден. В резултат на това те стигнаха до споразумение за недопустимостта да се стигне до кърваво клане на територията на Русия. Евгений Пригожин прие предложението на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре движението на въоръжените лица от компанията "Вагнер" на територията на Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението", продължава съобщението. В момента колоните на "Вагнер" се намират в Подмосковието.

Минск твърди, че "в момента на масата на преговорите има абсолютно изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията с гаранции за сигурност на бойците на ЧВК "Вагнер". Също през днешния ден президентът на Беларус проведе две срещи със силовия блок на страната по тази ситуация."

"Пригожин прие предложението на Лукашенко да спре движението на "Вагнер" в Русия и да предприеме по-нататъшни стъпки за деескалация на напрежението", съобщава пресслужбата на беларуския президент.

„Те искаха да разпуснат групата "Вагнер". Тръгнахме на 23 юни на „Марш на справедливостта”. През деня стигнахме на по-малко от 200 километра от Москва. През това време не сме проляли нито капка кръв на нашите бойци. Сега е настъпил моментът, когато може да се пролее кръв, следователно, разбирайки цялата отговорност за проливането на руска кръв от една от страните, ние обръщаме нашите колони и тръгваме в обратна посока към полевите лагери“, казва Евгений Пригожин в съобщението, разпространено от Телеграм канала Grey_zone.

От съобщението не става ясно срещу какво Пригожин се е съгласил на отстъпки. Не става ясно и къде се намира Лукашенко в момента. Днес по непотвърдени данни той излетя за Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС дава 1 млрд. евро на Ливан да се справи с мигрантите

Русия използва дронове "камикадзе" над ядрените реактори на АЕЦ Запорожие (ВИДЕО)

Броят на загиналите руски войници в Украйна наближава половин милион

Следващата непосредствена руска цел в Украйна: Нови сигнали (ВИДЕО)

Кулеба: Руснаците съсипаха 50% от енергийната ни система, всяка друга страна на наше място би се справяла по-зле

С дронове: Украйна спря тока в Русия на няколко места

Кръв в Грузия заради полицията: Още един опозиционер пострада сериозно (ВИДЕО)

Русия пак удари Одеса с ракети (ВИДЕО)

Последиците от "руския закон" в Грузия: Жестоки боеве пред парламента (ВИДЕО)

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа