Общественици с призив до Меркел да бъде освободен Асанж

4656
Общественици с призив до Меркел да бъде освободен Асанж
Снимка: Getty Images

Около 120 политици, журналисти и културни деятели се обърнаха към канцлера на Германия Ангела Меркел с призив да участва в кампанията по освобождаването на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж по време на визитата си в САЩ. Посещението трябва да се осъществи в периода 14-16 юли. Информация по темата публикува агенция ДПА, позовавайки се на писмо, адресирано до ръководителя на германското правителство.

Инициатор на петицията е германският журналист и писател Гюнтер Валраф. Сред подписалите са членове на ХДС, СДП, Свободната демократична партия, Лявата партия, Зелените, бившият външен министър Зигмар Габриел - ръководи тел на организацията „Атлантически мост”, която подпомага развитието на германско-американските отношения, както и редица дейци на литературата и културата.

Ключов свидетел по делото срещу Асандж призна, че дал лъжливи показания

Ключовият свидетел на обвинението по наказателното дело на Министерството на правосъдието на САЩ срещу основателя на Wikileaks Джулиан ...

„Настоятелно Ви молим да помогнете за изграждането на мостове по делото на Джулиан Асанж”, се казва в посланието. В писмото се призовава при разговорите си с президента Джо Байдън Меркел да разясни „колко важно е в интерес на защитата на свободата на медиите САЩ да се откажат от иска срещу основателя на WikiLeaks, за да може той да оздравее на свобода в семейна обстановка”. Подписалите се молят също германският канцлер да намери „хуманитарно решение за Асанж, а за президента на САЩ – вариант, който да му позволи да запази авторитета си”.

„Това би било силен и незабравим хуманитарен жест в края на мандата Ви, а за президента Джо Байдън - възможност накрая напълно да остави зад себе си ерата на Доналд Тръмп по отношение на защитата на свободата на пресата и свободата на словото,” се подчертава в писмото. Отношението към Асанж е несъвместимо с принципите на правовата държава, ужасните условия в затвора са 4хуманитарен скандал”, смятат подписалите петицията. Предвид сериозните здравословни проблеми на Асанж те призовават за спешни действия.

БГНЕС припомня, че на 4 януари съдът във Великобритания отхвърли искането на САЩ за екстрадиция, но Вашингтон обжалва това решение. Юридическият екип на Асанж казва, че изслушванията могат да отнемат години.

Министерството на правосъдието на САЩ обвини Асандж в шпионаж и компютърни прониквания заради публикуването на хиляди класифицирани документи от WikiLeaks. Ако бъде екстрадиран и осъден в САЩ, Асандж може да получи десетилетия затвор. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа