Официално: В Украйна внесоха законопроект корупцията да бъде приравнена с държавна измяна

2407
Официално: В Украйна внесоха законопроект корупцията да бъде приравнена с държавна измяна
Снимка: iStock

Депутати от Върховната Рада в Украйна внесоха официално законопроект, с който се предлага корупцията по време на военно положение да бъде приравнена с държавна измяна. За подобен закон настоя преди дни президентът Володимир Зеленски

„Поставих задача пред депутатите да приравнят корупцията с предателството докато трае войната. Осъзнавам, че това не може да е в сила за постоянно, но за военно време мисля, че ще ни помогне“, категоричен бе Володимир Зеленски.

Още: Корупция в Украйна. "Взимали са в брой и в криптовалута"

Президентът на Украйна нееднократно декларира, че корупцията - хроничен проблем на страната, изтласкан на заден план от войната срещу Русия, няма да бъде толерирана. "Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали постове", каза Зеленски в нощното си видеообръщение още през януари.

Още: Зеленски: Победа на Украйна ще помогне на демокрацията в Беларус и възстановяване на Молдова и Грузия (ВИДЕО)

В началото на август президентът на Украйна осъди "отвратителните" практики, разкрити по време на одит на украинските центрове за набиране на военнослужещи и обеща да урегулира системата като постави начело хора, които разбират значението на войната, предаде Ройтерс. Зеленски изрази възмущението си от разкритата корупция по време на одита миналия месец, след станал известен скандален случай в черноморското пристанище Одеса, пише БГНЕС.

Припомняме, че в Закарпатието беше арестуван ръководителят на регионалния териториален наборен център. Обвинението - принудил е наборни войници да му строят вилата, а освен това там са намерени 3500 долара, атрибути на Руската федерация (монети, документи за образование в Руската федерация), дрехи с емблемите на СССР и Руската федерация, офицерско свидетелство на Министерството на отбраната на СССР, както и са иззети значки, кокарди и дори Георгиевска лента. Отбелязва се, че военният комисар е роден и учил на територията на Руската федерация. Комисарят е заплашен от до 12 години затвор.

Още: Когато поискахме самолети, нямахме предвид това: Зеленски с коментар за смъртта на Пригожин (ВИДЕО)

Преди това бяха арестувани служители на регионалните и областните териториални центрове за набиране и социална подкрепа в Ровно - по обвинение, че са били подчинен и са се подигравали с него. При обиск на един от заподозрените военни комисари са открити наркотици, припомня УНИАН.

Наскоро имаше друг скандал - военният комитет в Днепропетровска област придоби имущество на стойност 350 хиляди долара по време на военно положение. След скандала с одеския военен комисар Евгений Борисов, чието семейство купи имение в Испания за повече от 3 000 000 евро и скъпа кола по време на мащабната война.

Още: Украйна подписа с компании, готови да инвестират в Крим след бъдещо освобождаване

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна Държавното бюро за разследване е образувало повече от 100 наказателни производства за злоупотреби във военните служби. Позицията на Зеленски "Проведохме подробен разговор", заяви Зеленски в своето телевизионно обръщение след среща с министъра на вътрешните работи Игор Клименко и ръководителя на службата за сигурност СБУ Василий Малюк. "Разследването разкрива многобройни злоупотреби. И те са откровено отвратителни", каза Зеленски, предаде БТА. Украинският президент заяви, че всички резултати от разследването ще бъдат оповестени публично и ще бъдат предмет на наказателно производство.

"Заключението е ясно: системата за набиране на персонал се нуждае от хора, които разбират стойността на защитата на Украйна. В центровете за набиране на войници трябва да работят хора, които са видели войната, преживели са я. И такива, които, за съжаление, може да са загубили крайниците си, но не и достойнството си и не Украйна. Нека да им благодаря", каза той.

Украйна има дълга история на ширеща се корупция и нестабилно управление, като Transparency International класира корупцията в страната на 122 място от 180 държави, което не е много по-добре от Русия през 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа