Ограничават със закон чуждестранната собственост в руските медии

22006
Ограничават със закон чуждестранната собственост в руските медии
Снимка: Getty Images

Държавната дума - долната камара на руския парламент, одобри днес на второ и трето, последно четене законопроект, с който се ограничава до 20 на сто дяловете на чуждестранни акционери в уставния капитал на руски медии. Информацията съобщва БТА, позовавайки се наде ИТАР-ТАСС.

Законопроектът забранява на чужденци да основават средства за масова информация на територията на Русия с изключение на случаите, когато в международен договор, по който Русия е страна, е предвидено друго.

Нови "висоти" на цензурата в Русия - забраниха мръсните думи в киното, театъра и медиите

Русия е една от страните в света, където свободата на словото е силно ограничавана. Това се доказва и от последния закон, който ще влез...

Ако влезе в сила, законът ще засегне пряко медиите, включително уважаваното икономическо издание "Ведомости". То публикува критични материали за политиката на Кремъл. Изданието е съвместна собственост на финландската медийна компания Sanoma Independent Media, Dow Jones и FT Group.

Sanoma Independent Media също така публикува много лъскави списания и англоезичния вестник "Moscow Times".

Законът, който трябва да влезе в сила през 2016 г., ще засегне и руското издание на списание Forbes, издавано от германското издателство Axel Springer. Документът забранява създаването или ръководенето на медии от чуждестранни компании или отделни лица, включително от руснаци с двойно гражданство. Той определя лимит от 20% върху чуждестранната собственост.

В момента Русия не ограничава чуждестранната собственост на печатните и онлайн медии, докато радиото и телевизията могат да имат максимум 50% чуждестранна собственост, информира БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Лавров: Чуждите медии изкривяват реалността

Руският външен министър Сергей Лавров обвини чуждестранните медии, че деформират реалността при отразяването на Олимпийските игри в С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа