Ограничения, страх и агитация - какво накара руснаците да се ваксинират

2534
Ограничения, страх и агитация - какво накара руснаците да се ваксинират
Снимка: iStock

Преди една година в Русия започна масовото ваксиниране срещу COVID-19. От тогава са се ваксинирали над 75 млн. души. Руското издание "КоммерсантЪ" проследи как се е променяла активността на ваксиниране след въвеждането на различните мерки - въвеждането на QR-кодовете, обявяването на неработни дни и пиковете на заболеваемост и смъртност.

Масовото ваксиниране стартира на 18 януари 2021 година. То беше предшествано от втората вълна на заболеваемостта, достигнала своя пик в края на декември 2020 година. От края на януари на седмица са се ваксинирани повече от половин милион души.

Темповете на ваксиниране нарастваха постепенно и бяха съпровождани от подбуждащи изявление от първо лице. НА 23 март президентът на Русия Владимир Путин прие своята първа доза ваксина и призова гражданите да се ваксинират. Той направи последващи призиви през юни и октомври в разгара на новите вълни на заболеваемост и последващи пикове на ваксиниране.

Омикрон носи загуби за фармацевтичните компании

Аналитичната компания Airfinity, базирана в Лондон, представи промяна в прогнози за фармацевтичните компании, които произвеждат ваксини...

Снимка: Getty images

През май заболеваемостта в Русия намаля повече от два пъти от началото на годината. Властите обявиха за неработни дните от 1 до 10 май без ограничения за заведенията за обществено хранене и търговията. В този период темповете на ваксиниране се понижиха - от 3 до 8 май, в сравнение с април, се ваксинираха два пъти по-малко хора - 0,7 млн. срещу 1,2–1,4 млн. на седмица.

През лятото страната започна третата вълна коронавирус - през юни заболеваемостта и смъртността скочиха повече от два пъти. 

Пикът на ваксинирането бе регистриран през първата половина на юли. За първи път от началото на кампанията седмичният брой на ваксинираните превиши 3 милиона. Интересът нарастваше на фона на въвеждането на системата от QR кодове в Москва и други региони. От 28 юни тя започна да действа в заведенията за обществено хранене в Москва. 

На 19 юли отмениха QR кодовете и темпът на ваксиниране намаля, като в началото на септември показателите спаднаха почти 4 пъти. За да спаси положението правителството направи лотарии, в които се разиграваха апартаменти. 

Водещ инфекционист: Лекарство срещу КОВИД ще победи вируса, не ваксина

Един от големите проблеми пред науката е да се открие достатъчно ефективно лекарство срещу коронавируса. Когато това се случи, тогава щ...

Последният пик на интереса на руснаците към ваксините съвпадна с четвъртата вълна на коронавируса. От средата на октомври от болестта за първи път умираха над хиляда души на ден. 

Снимка: Getty images

Към 1 ноември всички 85 субекта на Руската федерация обявиха въвеждането на QR кодове под една или друга форма. От 30 октомври до 7 ноември бяха обявени неработни дни. Веднага след това беше преодоляна седмичната граница от 3 милиона ваксинирани. 

Към края на годината седмичните показатели постепенно се върнаха на 1 млн. ваксинирани на седмица. През януари 2022 година започна петата вълна, но темповете на ваксиниране паднаха до 700-800 хил. души седмично. В същото време Държавната Дума отхвърли законопроекта за въвеждане на QR за всички руснаци. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа