Омикрон е открит в 77 държави

1379
Омикрон е открит в 77 държави
Снимка: Getty Images/Guliver

Към момента вариантът Омикрон на коронавируса е открит в 77 държави, заяви на брифинг в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

Съобщения за Омикрон постъпиха от 77 страни, отбеляза той.

Тедрос Гебрейесус е пред втори мандат като шеф на СЗО

Етиопецът Тедрос Гебрейесус е на път към втори петгодишен мандат като шеф на Световната здравна организация, след като се оказа единств...

Вероятно този вариант на коронавируса присъства в по-голямата част от държавите в света, „дори и все още да не е открит“, подчерта Гебрейесус. Омикрон се разпространява със скорост, която досега не сме виждали при никои други варианти, каза той и добави, че той досега е бил подценяван по отношение на опасността, която представлява.

Дори Омикрон да предизвиква по-леко заболяване, големият брой на случаите на заразяване може да доведе до претоварване на неподготвените системи на здравеопазването, констатира генералният директор на СЗО.

Според него, Омикрон не може да бъде спрян само с ваксинация, затова е необходимо да се приложат санитарни мерки, включително носене на маски, дистанция, проветряване на помещения и спазване на лична хигиена.

Гебрейесус обърна внимание и върху продължаващото неравенство в света към достъпа до ваксини. Най-малко 98 държави все още не са постигнали 40% покритие с ваксина срещу коронавирус, а 41 държави все още не са достигнали 10%. Освен това се наблюдава съществено неравенство между отделни групи от населението в една и съща страна.

СЗО предупреждава, че светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна ор...

„Ако успеем да сложим край на неравенството, ще сложим край и на пандемията от COVID-19“, каза генералният директор. „Ако позволим неравенството да продължи, ще продължи и пандемията“, категоричен е той.

В тази връзка СЗО отново разкритикува стратегията на някои държави за поставяне на бустерна доза „на цялото възрастно население“ като отговор на Омикрон. Той подчерта, че засега няма доказателства за ефективността на бустера срещу този вариант на коронавируса. В СЗО смятат, че подсилващите дози биха могли да изиграят важна роля, особено за хората с риск от тежко заболяване. Въпреки това, ако тези ваксини се поставят, когато рискът от заболяване е нисък, животът на хората с висок риск може да бъде застрашен, тъй като те все още чакат първите си дози. „Приоритет във всяка страна и на глобално ниво трябва да бъде защитата на онези, които са най-малко защитени“, обобщи Гебрейесус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа