ООН: Ограниченията заради пандемията подобряват въздуха

3672
ООН: Ограниченията заради пандемията подобряват въздуха
Снимка: община Костинброд

Пандемичните блокировки и ограниченията за пътуване са довели до драматични, но краткотрайни подобрения в качеството на въздуха и спад в замърсяването, съобщиха от ООН, но предупредиха, че промяната не може да замести дългосрочните действия.

Нов доклад на Световната метеорологична организация на ООН (СМО) установи, че ограниченията заради Covid-19 миналата година временно са подобрили качеството на въздуха на редица места, особено в градските райони. Но те също стимулират увеличаването на някои замърсители, които са опасни за здравето и имат неясно въздействие върху изменението на климата.

Изготвен е предварителен вариант на програма за подобряване качеството на въздуха в Бургас

В рамките на процедура за „Разработване и актуализация на общинските програми за качество на атмосферния въздух“, по приори...

„Covid-19 се оказа непланиран експеримент за качество на въздуха“, заяви шефът на СМО Петери Талас в изявление. "Това доведе до временни локализирани подобрения", каза той. „Но пандемията не е заместител на постоянните и системни действия за справяне с основните двигатели както на замърсяването, така и на изменението на климата и така да защити здравето както на хората, така и на планетата.“

Замърсяването на въздуха, особено с малки частици, сериозно засяга човешкото здраве и е свързано с милиони смъртни случаи всяка година. Докладът на СМО се основава на проучвания за това как ключовите замърсители на въздуха се държат в и около десетки градове по света. Анализът показва намаление с до 40 процента при малки концентрации на частици по време на пълно блокиране в сравнение със същите периоди през 2015-2019 г. Това обикновено означава подобрено качество на въздуха, въпреки че качеството се влошава отново, когато емисиите се увеличават след блокирането.

Но докладът предполага, че ситуацията е по-комплексна.

Дори когато емисиите, причинени от човека, са спаднали, екстремните метеорологични условия, подхранвани от изменението на повлияли на качеството на въздуха“, каза СМО.

Община Севлиево разполага с иновативна система за измерване на качеството на атмосферния въздух от Vivacom

Vivacom, в партньорство с Develiot, реализира съвместен проект с община Севлиево за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Сма...

И докато намаляването на частиците от всякакъв вид в атмосферата е добро за човешкото здраве, някои намаления всъщност могат да подхранват изменението на климата.

„Дори когато блокирането е предизвикало спадове в емисиите на парникови газове като CO2, които затоплят климата, то също е засегнало емисиите на частици, които спомагат за охлаждането на атмосферата, като тези, съдържащи сяра“, каза Оксана Тарасова, която ръководи Отдела за изследване на атмосферната среда на СМО. "Трябва да намалим охлаждането и затоплянето едновременно, за да имаме баланс над въздействието върху климата."

СМО отбеляза също, че тъй като емисиите, причинени от човека, са спаднали на много места, е имало увеличение на нивата на озон, който в стратосферата осигурява важна защита от причиняващите рак ултравиолетови лъчи, но който е по-близо до земята е много опасен за човешко здраве. Това вероятно се дължи на факта, че редица замърсители, отделяни от транспортната индустрия, като азотни оксиди, разрушават озона в атмосферата, обясни Тарасова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа