ООН предупреди ЕС срещу подхода на "моркова и тоягата" към мигрантите

2152
ООН предупреди ЕС срещу подхода на "моркова и тоягата" към мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Свързването на помощите за страни от Близкия изток и Африка с това как те се справят с миграцията може да създаде опасни прецеденти. За това предупреди Европейския съюз върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от "Ройтерс".

Объркан от пристигането на повече от 1 млн. мигранти и бежанци през 2015 г., ЕС затегна контрола по външните си граници и се опита да сключи споразумения със страните, през които минават мигрантите, за да ограничи притока на хора.

Жена с присъди за агресия дава рецепти относно мигрантите и бежанците (ВИДЕО)

Не, не искам да ги давя. Тези хора обаче не могат да бъдат върнати никъде. Това заяви Петя Георгиева, която нашумя като говорител на съ...

Съгласно най-известното подобно сътрудничество, ЕС обеща на Турция първоначални 3 млрд. евро в помощ за сирийските бежанци, живеещи там, ускоряване на преговорите за присъединяване към ЕС и безвизов режим на пътуване в Европа за турските граждани.

В замяна, Анкара все повече попречваше на хората да се добират до Гърция, която беше основната врата към Европа през миналата година, но понастоящем е много по-малко активна.

Но след като отношенията на ЕС с Анкара се влошиха заради репресиите, предприети от турските власти след неуспешния преврат през юли, Общността стана обект на заплахи от страна на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се закани да отприщи нова вълна от мигранти към Европа.

"Подкрепата за страните домакини и транзитните страни трябва да бъде подтиквана от солидарност, а не от строги условия", коментира Филипо Гранди в Брюксел, цитиран от News.

Йотова: Това правителство не може да се справи с бежанската криза

За съжаление това правителство не може да се справи с бежанската криза, само я задълбочава. Българските граници не са сигурни, защото с...

"Трябва да се внимава при свързването на финансовата и други помощи и контрола върху миграцията. Това създава прецеденти, повишава очакванията, които не винаги могат да бъдат изпълнени, и в края на краищата дори позволява на правителствата домакини да използват движенията на населението като средство за натиск, или дори заплаха", изтъкна върховният комисар за бежанците.

Гранди, който заема поста от около година, посочи, че споразумението с Турция също така е окуражило други правителства да искат пари от ЕС за това, че приютяват бежанци.

Брюксел вече преговаря със страни домакини и транзитни страни в Африка и заплаши да обвърже милиардите помощи, отпускани на африканските страни с това как те се справят с миграцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com