Опасността от инцидент в АЕЦ "Запорожие" не е отминала, докога ще продължи ядреният шантаж на Русия

5692
Опасността от инцидент в АЕЦ "Запорожие" не е отминала, докога ще продължи ядреният шантаж на Русия
Снимка: Getty Images

Каква е ситуацията в момента в АЕЦ "Запорожие", какви са рисковете и до колко е реална опасността от възникването на извънредни ситуации? Кака се отнасят руснаците с тези, които са останали да работят и живеят на окупираната територия. За всичко това разказва кметът на Енергодар Дмитро Орлов пред informator.ua. По думите му ситуация остава напрегната. В момента окупаторите са засили натиска върху местното население и издирват проукраински настроените хора.

Украинска медия: Путин планира да взриви Запорожката АЕЦ, подготвя и друга атомна диверсия (СНИМКИ)

Липсват квалифицирани специалисти

В града са останали около една пета от жителите - 10 хил. души и следователно има проблем с кадрите. Ако до окупацията в АЕЦ "Запорожие" работеха 11 хил. специалисти, сега са останали около 2 хил. 

Още: Буданов: Три пъти правихме неуспешни опити да освободим АЕЦ Запорожие

"Глад на кадри има и от страна на окупаторите, защото не могат да покрият смените на дежурствата за критичния и лицензирания персонал. Има случаи, в които вместо 6-7 оператори застъпват едва два", обяснява Орлов.

Пристигналите на работа руснаци не се задържат дълго и се стремят да се върнат по-бързо, разбирайки, че се в близост до военни действия. Пред реалната заплаха от авария не са им нужни никакви пари, допълва още кметът на Енергодар.

Опасност за персонала

"Не може да се игнорира и съществуващата опасност за персонала. Окупаторите оказват натиск, вкл. физически и психологически, опитвайки се да накарат хората да подпишат договори с Росатом и да вземат руски паспорти. Има дори и смъртни случаи. Хората изчезват, в продължение на месеци няма връзка с тях. Има случаи и на мъчения - с ток, побой. Там се случват ужасни неща", 

Още: "Грийнпийс" попиля МААЕ заради ядрената безопасност в АЕЦ "Запорожие"

Нарушени са всички норми за безопасност 

Окупаторите нарушиха всички норми за безопасност, категоричен е Орлов. Четвърти енергоблок е в състояние на горещо спиране, в състояние на студено спиране е шести енергоблок. Това нарушава нормите на украинския регулатор и повишава риска от възникването на опасни събития на станцията. 

Атомните енергоблокове не генерират електрическа енергия повече от година. Но трябва да се охлажда ядреното гориво, което се намира в басейните и ядрените реактори. Затова всичко трябва да се поддържа в регламентираните предели. Необходим е обслужващ персонал, непрекъснато снабдяване с електроенергия за работата на помпите, охлаждащи ядреното гориво.

За целия период на работа под окупация вече е имало шест пълни обезточвания на АЕЦ с пускането на резервните дизелови генератори. За цялата история на експлоатация това се случва за първи път.

Още: Минирането на АЕЦ Запорожие си остава: МААЕ потвърди

"Всичко, което правят руснаците на територията на атомната станция е опасно. Периметъра около нея се минира. Наличието на голям брой взривни устройства и хиляди въоръжени окупатори са опасност. Станцията се превърна във военна база. Тя не генерира енергия, а се използва като тайник, защото разбират, че украинската армия няма да открие огън по най-голямата АЕЦ в Европа и се чувстват спокойно в нея.", коментира още Орлов.

Технологична опасност 

Втората опасност е технологичната заради непрекъснатите бойни действия. Сега няма възможност да се запълва нормално басейнът охладител от Каховския язовир, защото той вече не съществува. Това са допълнителни рискове, които правят невъзможна нормалната работа на енергоблоковете с нормално отвеждане на топлинната енергия.

Около Запорожката АЕЦ има разположени мини, потвърди МААЕ

АЕЦ "Запорожие" продължава да се захранва от енергийната система на Украйна и периодичните спирания на тока създават допълнителни рискове. 

Още: Стрелба и бронетранспортьори в АЕЦ Запорожие: Руско военно учение (ВИДЕО)

Повече от година на станцията присъстват представители на международна мисия. Самият факт, че са допуснати е положителен, но украинската страна очакваше, че тяхното присъствие ще доведе до демилитаризиране и деокупация на станцията и територията около нея. Повече от година руснаците използват АЕЦ "Запорожие" за ядрен шантаж и влияние върху Европа и целия свят.

Теч на вода от реактор в АЕЦ "Запорожие", спиращи радиацията бариери са повредени

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа