Още 8 държави от ЕС съдействали на АНС в подслушването

18212
Още 8 държави от ЕС съдействали на АНС в подслушването
Снимка: Getty Images / Guliver

Холандия, Дания, Белгия и още няколко страни от Европейския съюз са помагали на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ и са й били партньори в програмата за глобалния шпионаж. Това разказа журналистът Глен Грийнуолд в интервю пред датска телевизия, предаде КРОСС.

Основавайки се на документи от бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, Грийнуолд назова деветте страни, които по един или друг начин са съдействали на програмата за секретно събиране на данни за АНС.

На първа инстанция: Програмата за подслушване на АНС е незаконна

Програмата за подслушване на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ противоречи на конституцията на страната. Това обяви в св...

Дания, Швеция, Белгия, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания, както и Норвегия (която не е член на ЕС) косвено са подпомагали САЩ в шпионската дейност на страната. Всички те са така наречените "трети страни партньори". Те си сътрудничат с петте страни, включени в групата Five Eyes.

По-рано се съобщаваше за клуба на англоезичните страни Five Eyes, в която влизат САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Тези страни постоянно обменят данни от радио-електронното разузнаване, но са се договорили да не се следят един друг.

Според най-новата информация, участие в задругата са имали и разузнавателните служби на Дания, които са подписали отделно споразумение АНС, пише Copenhagen Post. Датският политик Перниле Шкипер определи сътрудничеството като "много обезпокоително ".

Първоначално се смяташе , че групата Five Eyes е подписала споразумение за обмен на разузнавателна информация, за да защитава своите граждани от шпионаж. След публикуването на информация за дейността на АНС обаче стана известно, че тези споразумения не са били изпълнени.

Ключови фигури напускат американското разузнаване

Директорът на американската Агенция за национална сигурност - Кийт Алекзандър и заместникът му Джон Инглис, напускат учреждението....



Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа