От Донецк не искат присъединяване към Русия

19372
От Донецк не искат присъединяване към Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Хората в Донецк са разделени в мнението си относно проруските демонстрации, но дори тези, които ги подкрепят, не искат присъединяване към Русия.

Това заяви главният редактор на донецкия вестник „Донбас” Алиса Сопова пред Информационна агенция „Фокус”.

САЩ няма да признаят референдума в Донецк, ако той нарушава конституцията на Украйна

САЩ няма да признаят референдума в Донецк, ако той не отговаря на конституцията на Украйна. Това заяви постоянният представител на САЩ...

„Много хора подкрепят протестите, но има много, които не ги подкрепят. Трябва да отбележа обаче, че тези, които подкрепят демонстрациите, не одобряват нападенията и агресията. Основно хора си казват – да, не одобряваме новото правителство в Киев; да, искаме те да се вслушат в мнението на Източна Украйна. Тези хора искат федерализирането на Украйна, както и да говорят на руски език. Те обаче не искат присъединяване към Русия, не искат да виждат руски войници тук”, заяви Сопова.

Неизвестни се опитаха да превземат сградата на радиотелевизионната компания в Донецк, съобщи украинското издание на Комсомольская правда.

Пред сградата на компанията са пристигнали три автомобила. Протестиращите пред сградата помислили за провокатори излезлите от колите хора с оръжие в ръце. Двете групи си поговорили и пристигналите хора със спортно телосложение и автомати и гранатомети в ръце влезли в сградата.

Все още не е изяснено дали оръжието е истинско или не, както и къде и защо са го занесли.

Крим и Русия обещаха да подкрепят Донецк

Симферопол обеща подкрепа за украинската Донецка област, заяви председателят на държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран ...

„Трудно ми е да характеризирам точно случилото се. По-добре питайте органите на реда. По мое мнение малко след 12 часа на обяд имаше опит за силово превземане на сградата. Освободил съм служителите и администрацията на компанията. Сега ни охранява полиция”, заяви директорът на донецката радиотелевизионна компания Олег Джолосу.

Легитимно избраните депутати на градския съвет на Донецк осъдиха действията на активистите от проруските протести в града и призова протестиращите да предадат оръжията си, пише украинското издание на ”Комсомольская правда”.

„Главната ни задача в момента е да подсигурим нормалното протичане на живота в града. Всички конфликти трябва да бъдат решени по правен път. Ние сме за конструктивно разрешаване на всички разногласие на масата за преговори”, заявиха представители на администрация на град Донецк.

Два изтребителя на украинското министерство на отбраната са прелетели над източния украински град Донецк днес, предаде Униан, позовавайки се на пресслужбата на ведомството.

В Донецк обявиха създаването на независима Донецка народна република

Проруски активисти, които установиха контрол върху основната административна сграда в източния украински град Донецк, обявиха създава...

Целта на полета е била проучване на ситуацията в града и защита на украинското въздушно пространство в случай на необходимост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа