От Европа: Засега кризата в Гърция е овладяна, но докога?

6310
От Европа: Засега кризата в Гърция е овладяна, но докога?
Снимка: Getty Images / Guliver

Споразумението между европейските кредитори и гръцкото правителство, постигнато на 13 юли, не дава достатъчно гаранции за следващите години и още това лято може да има нова среща на върха на еврозоната по гръцкия проблем. Такава възможност допуска председателят на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за френския вестник "Монд", предаде БГНЕС.

"Това споразумение не е гаранция за следващите години, но то позволи да се избегне хаоса и фалит в Гърция. Засега то работи – в сряда вечерта гръцкият парламент гласува в подкрепа на споразумението. Нямаме обаче гаранции, че този процес, който изглежда труден, ще продължи. Има подводни камъни. Не мога да изключа, че ще ни се наложи да проведем още една среща на върха през това лято, но се надявам все пак че това няма да е необходимо", казва Туск.

Същевременно управителят на МВФ Кристин Лагард потвърди, че участниците в срещата на върха на Еврогрупата са обсъждали през уикенда възможността за временно оттегляне на Гърция от еврозоната, но вече такъв вариант не се разглежда.

"Този пункт беше в първоначалния проект в събота вечерта и неделя сутринта, но той бе премахнат от заключителното комюнике, подписано от лидерите", каза Лагард. Тя отговори утвърдително на въпроса дали вече е снет от дневния ред въпросът за оттеглянето на Гърция от еврозоната, с последващо връщане.

Лагард посочи редица начини за облекчаване на дълга на Атина - например, удължаване на срока на поетапното погасяване на задълженията. Ръководителят на МВФ призна, че 18-те страни-членки на Еврогрупата са склонни да приемат идеята за отписване на част от държавния дълг на Гърция. Европейските държави също така се отнасят положително към перспективата за преструктуриране на дълга на Гърция. "Въпросът е колко именно средства е необходимо да бъдат преструктурирани", отбелязва Лагард, добавяйки, че според МВФ това може да бъде значителна сума.

Митове и легенди за Гърция - истина или лъжа?

Наистина ли гръцките данъчни не са успели да съберат 89% от данъците? Кореспондентите на BBC анализират данъчната статистика и други ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа