Папа Франциск отлъчи от църквата членове на мафията

33947
Папа Франциск отлъчи от църквата членове на мафията
Снимка: Getty

Папа Франциск наложи най-тежкото църковно наказание: отлъчи от църквата членовете на мафията в Калабрия. Това предизвика широк обществен отзвук, а писателят Роберто Савиано каза, че папата е разобличил лъжите на мафията.

Италианската общественост се вълнува. Министър-председателят Матео Ренци нарече посланието на папата "силно и недвусмислено" и подчерта, че хората не бива да се огъват пред беззаконието. Посещението на папа Франциск в Калабрия премина изцяло под знака на църковната борба срещу организираната престъпност - срещу местната Ндрангета, която оперира от района. В своята проповед папата осъди действията на мафията като несъвместими с християнската вяра. Ндрангета била подменила почитанието към бога с почитание към парите. Мафията не е нищо друго, освен "преклонение пред злото и презрение на общността": "Онези, които поемат по пътя на злото като мафиотите, не са в единение с Бога. Те са отлъчени", заяви папата.

Отлъчването е най-тежката църковна санкция - тя лишава отлъчените от правото да участват в църковните тайнства. А религията винаги досега е играла важна роля в живота на Ндрангета. В много населени места съществува тясна връзка между религиозната общност и мафиотските кланове. Писателят Роберт Савиано, който разкрива в книгите си методите на мафията, казва, че с думите си папата е разобличил лъжите на мафията, която се представя за "достойно общество", защитаващо бедните и слабите.

Според него църквата би трябвало да прояви последователност и да направи още една крачка във вярната посока като спре да приема дарения от мафиоти. Савиано пледира и за нещо друго: онези пастори, които са поддържали твърде близки контакти със средите на организираната престъпност да загубят постовете си.

Със символичен характер бе и посещението на папата в един затвор в Калабрия. Там Франциск се срещна с роднини на малкото момче, което през януари стана жертва на разпра между два враждуващи клана. За прокурора Никола Гратери, който разследва дейността на Ндрангета в Калабрия, това е ясен знак: "За първи път посрещаме в Калабрия папа, който се осмелява да говори за Ндрангета. Добре е, че той посети затвора, тъй като това невинно момче е символ за готовността на мафията към насилие, което не се спира дори пред деца."

И предшествениците на сегашния папа - Бенедикт XVI и Йоан-Павел II - еднозначно осъждаха мафията. При осещение в Сицилия през 1993 Йоан-Павел II призова мафиотите: "Покайте се, божието наказание ще ви застигне!". Мафията възприе тези думи като обявяване на война от страна на църквата. През следващата година бяха убити двама пастори, ангажирали се в борбата срещу организираната престъпност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа