Папата призова за зачитане на статуквото в Йерусалим

1674
Папата призова за зачитане на статуквото в Йерусалим
Снимка: Getty Images/Guliver

Часове преди американският президент Доналд Тръмп да изнесе дългоочаквана ключова реч, с която – според редица анализатори, ще постави точка на близо 70-годишната политическа линия на Вашингтон за израелско-палестинския конфликт, предстоятелят на Римокатолическата църква заяви своята подкрепа за запазването на статуквото в Йерусалим, предава AFP.

„Не мога да премълча дълбоката си загриженост за ситуацията, която се появи през последните дни, като същевременно призовавам всички да зачитат статуквото на града в съответствие с резолюциите на ООН", подчерта папа Франциск в рамките на реч във Ватикан.

В следобедните часове днес държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще изнесе своята реч, като се очаква в рамките й американският президент „да признае реалността“, че Йерусалим отдавна е столица на Израел, и да обяви решение за преместването на дипломатическата мисия на САЩ от Тел Авив в града, който десетилетия наред остава ябълката на раздора между израелци и палестинци.

Нещо повече – подобни стъпки може да бъдат изтълкувани като ясен сигнал за отказа на Вашингтон от двудържавното решение на конфликта в региона.

В серия от телефонни разговори с арабските лидери, президентът на САЩ Доналд Тръмп очерта намерението си да премести американското посолство в Израел от Тел Авив в Йерусалим, което бе посрещнато с неодобрение в региона и отвъд него.

Тръмп разговаря с палестинския президент Махмуд Абас, египетския държавен глава Абдел Фатах Сиси, краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и краля на Йордания Абдула II. Всички те разкритикуваха плана, като предупредиха, че той ще подкопае стабилността в региона и ще заличи надеждите за постигане на мир в обозримото бъдеще.

Освен това Тръмп разговаря и с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който отдавна лобира за преместването на американското посолство в Йерусалим.

Часове преди очакваната с напрежение реч, предупреждения към американския президент отправиха редица ключови държави. В сутрешните часове на сряда, 6 декември, Лондон алармира за опасностите, които може да бъдат отприщени, в случай че САЩ действително предприеме стъпки за преместване на мисията си в Йерусалим.

Тръмп информира Йордания и Палестина, че ще премести американското посолство в Йерусалим

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е заявил пред краля на Йордания Абдула II и палестинския лидер Махмуд Абас, че има намерение да премес...

„Приемаме със загриженост докладите, които чухме, защото смятаме, че Йерусалим очевидно трябва да бъде част от окончателното споразумение между израелците и палестинците, договорено уреждане", заяви министърът на външните работи на Обединеното кралство Борис Джонсън при пристигането си за срещата на НАТО в Брюксел.

Една от ключовите сили на международната политическа сцена – Китай, отправи предупреждения, че плановете на американския държавен глава Донадл Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел ще подхрани напрежението в региона.

„Загрижени сме от възможната ескалация на напрежението“, заяви говорителят на външното министерство в Пекин в рамките на редовен брифинг.

„Всички заинтересовани страни трябва да имат предвид регионалния мир и спокойствие, да бъдат предпазливи в думи и дела, за да не разрушат основите за разрешаване на проблема с Палестина, и за да бъдат избегнати нови конфронтации в региона", подчерта говорителят на Пекин.

Правителството на Сирия, което отдавна се намира в обтегнати отношения с Израел, осъди „опасните“ планове на американския президент.

Ердоган: Решението на Тръмп за Йерусалим ще сложи край на отношенията Турция-Израел

Евентуалното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Йерусалим като израелска столица ще доведе до прекратяване на ди...

„Това е опасна инициатива на американската администрация, която илюстрира презрението й към международното право“, заяви представител на външнополитическото ведомство в Дамаск пред държавната агенция SANA.

Междувременно от Вашингтон дадоха индикация, че плановете на Тръмп не означават непременно отказ от двудържавното решение на израелско-палестинския конфликт, предаде Фокус.

„Американската политика ще бъде честна относно факта - факт от седем десетилетия, че Йерусалим е столица на Израел и в основата си американската политика ще бъде приведена съответствие с този факт", обясниха официални лица на Вашингтон. Същевременно те допълниха, че изпълнението на плана за преместване на посолството на САЩ в Йерусалим ще отнеме поне четири години.

Подобна стъпка е в съответствие с постановлението на Конгреса от 1995 г., известно като Закон за признаването и посолството в Йерусалим, което предвижда преместването на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. Всички предходни президенти са отложили изпълнението му. По технически причини, включващи финансиране, Тръмп ще трябва да предприеме същата стъпка до момента, в който в Йерусалим ще отворят вратите на ново посолство, обясняват представителите на американската администрация.

Новата политика на САЩ по въпроса за Йерусалим няма да промени „статуквото по отношение на Светите места" в града, поясниха още официалните лица. Същевременно в САЩ е налице увереност, че „Тръмп е готов да подкрепи двудържавното решение", и в рамките на речта му в сряда „вероятно ще чуете потвърждение на това“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа