Партиите от голямата коалиция в Германия се събират на спешна среща на върха

1521
Партиите от голямата коалиция в Германия се събират на спешна среща на върха
Снимка: Getty images/Guliver

След провеждането на кризисното заседание на Съюза (ХДС/ХСС) е взето решение в късните часове на деня да бъде организирана спешна среща на върха на партиите от управляващата в Берлин голяма коалиция, предаде германският телевизионен канал ZDF. Съответната информация бе потвърдена от фракционният лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Фолкер Каудер. Мястото на провеждане на срещата все още не се уточнява, но се очаква тя да започне в 22:00 часа местно време (23:00 часа българско време).

На фона на ескалацията на спора между двете „сестрински“ партии от Съюза (ХДС/ХСС) Германската социалдемократическа партия (ГСДП) призова за свикването на спешна среща на върха на партньорите от голямата коалиция. „Ще обсъдим бъдещето на правителството“, поясни председателят на германските социалдемократи Андреа Налес, като подчерта, че партията настоява срещата да бъде организирана до края на деня. От ГСДП бяха категорични, че ще работят за запазването на управляващата коалиция, отбелязва още агенция "Фокус".

Споразумение или колапс: Три сценария за бъдещето на Германия

Намирането на компромис, колапс между „сестринските“ Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС) или ра...

ГСДП се намеси в спора между Християндемократическия съюз (ХДС) и Християнсоциалния съюз (ХСС) за бежанците, като представи план от пет точки за промяна на политиката в областта на убежището. До този момент социалдемократите запазваха мълчание с аргумента, че спорът между ХДС и ХСС е вътрешен и най-вече, че разрешаването му е спешно за Германия.

Но в понеделник ГСДП изложи плана си за излизане от кризата. В документа партията подкрепя позицията на канцлера Ангела Меркел, която отхвърли разрешаването на проблема с мигрантите на национално ниво – подход, за който настоява федералният министър на вътрешните работи и лидер на ХСС Хорст Зеехофер. „Искаме да действаме с Европа, а не срещу нея“, се казва с документа на ГСДП.

Партията се ангажира със зачитането на основното право на убежище, с имиграционния закон (договорен в коалиционното споразумение) и се застъпва за бързото интегриране на признатите бежанци.

„Тези, които нямат основания за защита, трябва да бъдат върнати в родината им или в сигурна трета страна", категорични са социалдемократите. Принципът на правовата държава трябва да се прилагат последователно. Планираните центрове за бежанци в държавите от ЕС и в Африка „не трябва да се превръщат в затворени съоръжения", се казва още в документа.

Коалицията на Меркел е пред разпад - Хорст Зеехофер предложи оставка

Ще завърши ли германският канцлер Ангела Меркел предсрочно четвъртия си мандат? Този въпрос става все по-актуален, след като стана ясно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа