Партньорите на Меркел предупреждават да не се отстъпва на Ердоган

2551
Партньорите на Меркел предупреждават да не се отстъпва на Ердоган
Снимка: Gettyimages.com

Политици от управляващия в Германия десен християнски блок предупредиха ЕС да не прави прекалени отстъпки на Турция заради мигрантската криза. Предупреждения бяха отправени след последните договорености от срещата на върха ЕС-Турция, състояла се на 7-8 март в Брюксел. Те идват от представители на Християн-демократичния съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел и от Християн-социалния съюз (ХСС), пише БГНЕС.

„През последните месеци преговорната позиция на ЕС се влоши заради разногласията по въпроса за разрешаване на бежанския проблем. Турция като на някакъв пазар предяви нови искания и вдигнаха цената. ХСС е срещу влизането на Турция в ЕС и срещу пълната визова свобода на нейните граждани“, отбеляза генералният секретар на ХСС Андреас Шойер в статия във вестник "Пассаер нойе пресе“.-

Европейският парламент не е доволен от сделката за бежанците с Турция

Европейският парламент далеч не показа възторг от принципното споразумение относно бежанците, постигнато на извънредната среща на върха...

Подобна теза защити и транспортният министър Александер Добриндт (също от ХСС). „Аз се отнасям критично към визовите облекчения и ускоряване на преговорите за влизането на Турция в ЕС", отбеляза той в интервю за "Аугсбургер алгемайне". Добриндт изрази опасението, че липсата на ясни правила, предписания и контрол при отмяната на визите за турците „може да положи основата за нова нелегална миграция“.

Бившият вътрешен министър Ханс-Петер Фридрих от своя страна изтъкна, че Турция играе на котка и мишка с ЕС. „Ние трябва да следим цената, която ще поиска Турция да не бъде твърде висока“, коментира премиерът на провинция Саксония-Анхалт Райнер Хазелоф (ХДС) пред вестник "Рейнише пост".

На срещата Турция пое ангажимента да спира нелегалните мигранти, като в замяна изтръгна съгласие от ЕС да пуска законни бежанци, да се премахнат визите за турските граждани за Шенген, да се ускорят преговорите за влизане в ЕС и да увеличи с още 3 млрд евро помощта на общността за Анкара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа