Петима френски министри са следени с шпионския софтуер „Пегас“

1681
Петима френски министри са следени с шпионския софтуер „Пегас“
Снимка: iStock/Guliver

Следи от шпионски софтуер „Пегас“ са открити в мобилните телефони на поне пет настоящи министри от френския кабинет, съобщи разследващият уебсайт Mediapart, позовавайки се на множество анонимни източници и поверителни разузнавателни файлове.

Твърдението идва два месеца след като „Pegasus Project“, медиен консорциум, включващ „Гардиън“, разкри, че телефонните номера на висши френски служители, включително френския президент Еманюел Макрон и повечето от 20-членния му кабинет, са се появили в изтекла база данни за проекта за следене.

Няма категорични доказателства, че телефоните на петимата членове на кабинета са били хакнати успешно, но твърденията на Mediapart показват, че устройствата са били насочени към мощния шпионски софтуер, известен като “Пегас“, който се произвежда от NSO Group.

Когато се използва успешно от правителствените клиенти на израелската компания, „Пегас“ позволява на своите потребители да наблюдават разговори, текстови съобщения, снимки и местоположение и може да превърне телефоните в устройства за слушане с дистанционно управление.

Консорциумът „Pegasus Project“, координиран от френската медийна група с нестопанска цел „Forbidden Stories“, разкри, че глобалните клиенти на NSO са използвали хакерския софтуер, за да се насочат към активисти за правата на човека, журналисти и адвокати.

NSO заяви, че мощният му шпионски софтуер е предназначен да се използва за разследване на тежки престъпления, а не да се насочва към членове на гражданското общество.

Израелските власти инспектират офисите на NSO Group след разкритията за „Пегас“

Израелските власти извършват проверки в офисите на екипа за наблюдение NSO Group в отговор на разследване по проекта „Пегас&ldquo...

В изявление, публикувано в четвъртък вечерта, NSO заяви: „Ние оставаме твърдо зад предишните си изявления относно представители на френското правителство. Те не са и никога не са били мишени на „Пегас“. Няма да коментираме анонимни източници."

Mediapart заяви, че телефоните на министрите на образованието, териториалното сближаване, земеделието, жилищното настаняване и отвъдокеанските въпроси са следени от „Пегас“. Телефонът на един от дипломатическите съветници на Макрон в Елисейския дворец също е бил мишена, се казва в съобщението.

Съдебномедицинският анализ на техните устройства в края на юли е установил наличието на „предполагаеми следи“ от шпионския софтуер, според доклад на френските държавни разузнавателни служби и паралелно наказателно разследване от прокуратурата в Париж.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли се срещна с израелския си колега Бени Ганц в Париж през юли и според съобщенията е обсъдил скандала с него, но подробности от разговора им до момента няма, съобщи Mediapart.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com