Плевнелиев и Гаук не са съгласни със силова промяна на граници

12825
Плевнелиев и Гаук не са съгласни със силова промяна на граници
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Украйна и въпроси от европейския дневен ред в контекста на кампанията за избор на членове на Европейския парламент, обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и президентът на Германия Йоахим Гаук, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата се проведе в двореца Белвю в Берлин и продължи близо час. Българският президент е на двудневното работно посещение във Федералната република.

Плевнелиев и Йоахим Гаук са споделили мнението, че по украинската криза Европейският съюз е длъжен да говори със силен глас. "Събитията в Украйна са част от дневния ред на всички европейски институции. Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че всеки днес в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата", заяви Плевнелиев след срещата.

"Не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила. Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция", каза още държавният глава.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект. Българският президент отново заяви, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори. "Дали ще има федерализация, или централизация, е решение на самите украинци и те трябва да имат шанс да изградят бъдещето си", коментира Росен Плевнелиев.

По време на разговора Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани, който България твърдо подкрепя.

По отношение на предстоящия европейски вот за членове на Европейския парламент, който ще определи и председателя на бъдещата Европейска комисия, двамата президенти изразиха надежда, че провеждането на качествен дебат ще излъчи компетентни и силни представители в ЕП.

"Искаме да видим един интегриран и силен Европейски съюз. Решението не е дестабилизация, изолация и игра на "периферия" и "Велики сили", решението е в подкрепата и засилването на трите двигателя на Европейския съюз - демокрация, пазарна икономика и интеграция", обобщи Плевнелиев.

В първия ден от работната си визита в Германия президентът разговаря и с депутати от Бундестага. Държавният глава ще има среща и с българската общност в Берлин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа