Подготвят се политики за депортиране на икономическите мигранти от Европа

6558
Подготвят се политики за депортиране на икономическите мигранти от Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз ще изготви правни рамки за депортирането на икономическите мигранти от страните на общността. Това заяви външният министър на Люксембург Жан Аселборн, цитиран от ТАСС, във връзка със срещата на външните министри на 28-те страни членки в Люксембург.

Политика на връщане е критикувана понастоящем за неефикасността си, а мнението на Аселборн беше подкрепено от няколко вътрешни министри при пристигането им в Люксембург.

"За начало трябва да бъдат създадени (правни) рамки и след това в близките седмици и месеци да се направи всичко, особено в рамките на срещата на върха във Валета (столицата на Малта). След това ще работим със страните, от които произлизат имигрантите, за да конкретизираме процедурите по връщането на имигрантите", каза Аселборн.  

Европейските медии вече съобщиха, че стотици хиляди имигранти, на които е бил отказан бежански статут, ще бъдат депортирани в Европа в продължение на няколко седмици, предаде БНР.

"Можем да приемем и да подпомагаме хората, които се нуждаят от закрила само ако онези, които нямат такава нужда, престанат да пристигат или бъдат своевременно отпращани. Отпращането винаги е тежко, така е, но онези, които не се нуждаят от закрила, трябва да напуснат Европа", изтъкна германският вътрешен министър Томас де Мезиер.

Мъж от Петърница е арестуван за трафик на бежанци

33-годишен мъж от плевенското село Петърница бе арестуван за нелегален трафик на бежанци, информираха от полицията.  А. Ю. превоз...

"Трябва да се прекъсне връзката между предприемането на това опасно пътуване до Европа и възможността за оставане в Европа. Това е причината, поради която Великобритания винаги е настоявала мигрантите да бъдат връщани в родината им и причината, поради която трябва да се вземат мерки срещу онези, които злоупотребяват със системата ни за предоставяне на убежище", заяви от своя страна британският министър Тереза Мей.

Вчера президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел говориха с политическите лидери в Европейския парламент (ЕП) за положението в Европейския съюз и възможностите за преодоляване на безпрецедентните общи предизвикателства. "Когато френско-германското сътрудничество не функционира добре, от това страда цяла Европа. Ако по време на криза, те постигнат добър компромис, това е от полза за всички партньори и за целия Европейски съюз“, коментира председателят на ЕП Мартин Шулц.

За повече Европа от Франция и Германия

Оланд се обяви против това страните от ЕС „да се отдръпват в своите национални черупки“, което обрича Европа на „безсилие“. Той се застъпи за една „отворена Европа“, способна „отново да потвърди ясния и прост принцип на солидарност, отговорност и твърдост“. Франсоа Оланд също така защити принципа на солидарност по отношение на бежанците.

"Изправени пред тези предизвикателства, аз съм убеден, че ако интеграцията не продължи, ние първо ще спрем, а после ще тръгнем назад“, заяви Оланд. Затова той предложи „консолидиране на еврозоната“ с цел „координиране на политики, подпомагане на данъчната конвергенция и хармонизация, инвестиционната, данъчната и социалната политика“. Той добави, че „ще бъде необходимо да се вземат институционни решения“.

Унгария помоли за помощ Чехия за охраната на държавната граница

Унгария се обърна към чешкото правителство с молба за помощ за охраната на държавната граница, съобщава телевизионният канал Česk&aacut...

"Огромният брой бежанци е изпитание с исторически пропорции. И да позволим на тези хора достоен живот в техните родини е европейско и световно предизвикателство“, каза от своя страна Ангела Меркел. "Сега трябва да отстоим на изкушението да се върнем към отделни действия на национални правителства. Точно сега се нуждаем от повече Европа! Германия и Франция са готови. Само заедно ние в Европа ще успеем да намалим глобалните фактори, които гонят и прокуждат хора. Можем успешно да защитим нашите външни граници само ако направим нещо, за да се справим с множеството кризи около нас. Турция играе ключова роля за това“, добави тя.

Реакцията на лидерите в ЕП

"Преди двадесет и пет години Вашите предшественици заявиха тук, пред Европейския парламент, че Вашите две страни символизират демократична Европа. Днес Вие подновихте тази декларация чрез присъствието си. Това е декларация на германско-френско приятелство, на отговорността, която носят Вашите две нации и на перспективите за бъдещето. Декларация, че Франция и Германия ще продължават да виждат своето бъдеще в една демократична Европа и през идните десетилетия", заяви председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер. "Трябва да имаме смелост, за да продължаваме напред с развитието на Европа. Светът няма да чака ние да приключим нашите вътрешни дискусии. Европа трябва да продължи уверено напред“, каза Вебер.

"Историята ни учи, че в миналото френско-германският мотор е служил добре на Европа, защото е имал визия за Европа: идеята, че чрез помирението на народи, разделени от векове на войни, ще се положат основите за политическа интеграция. Но днес ние се нуждаем от ново начало, нова визия, нов политически проект, който да даде значение на Съюза и чиито главни герои да са всички страни членки“, каза председателят на групата на С&Д Джани Питела.

От името на Европейските консерватори и реформатори Антони Легутко (Полша) обвини „френско-германския двигател на Европа“, че е „объркал лидерството с господството“. „Не мислите ли, че част от проблема е, че една или две страни взимат решения от името на всички останали?“, попита той.

107 нелегални имигранти са задържани в София при нова акция

107 чужденци са задържани днес в хода на проведена полицейска акция в столицата, предаде БГНЕС. Столичните полицаи действали по сигна...

"Нека приемем действителността. Настоящата множествена криза поставя в опасност самото съществуване на европейския проект. Какво ще стане ако утре еврото изчезне? Или ако Шенген се разпадне? Какво ще ни остане тогава? Нищо повече от една хлабава конфедерация от национални държави. Икономически слаба, незначителна на световната сцена. Нека да не бъдем наивни. Американците и китайците ще бъдат тези, които ще диктуват нашите икономически стандарти. А Асад и Путин – тези, от които зависи мирът и стабилността в Европа“, заяви председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад.

"Вероятно Вие двамата искате пак да призовете старата ос. Но германско-френският мотор се задъхва. И сега какво, госпожо Меркел и господин Оланд? Вашите речи трябваше да бъдат вдъхновяващи. Вие засегнахте множество важни въпроси, но на Вашите речи им липсваше каквато и да е перспектива за повече демокрация или социален съюз в рамките на Европейския съюз. Това е огромен недостатък. Моля Ви, издигнете се на висотата на предизвикателството“, призова председателят на групата на ЕОЛ/СЗЛ Габриеле Цимер.

"Имаме дълъг списък с кризи и няма да стигнем доникъде, ако не довършим това, което сме започнали. Трябва да върнем стабилността на еврото. Без правителство на единната валута няма да стигнем доникъде. Вие двамата сте правилните хора, които да свършат тази работа“, каза пък председателят на групата на „Зелените“ Ребека Хармс. "Трябва да преосмислим нашата политика по отношение на бежанците. Но това не трябва да бъде в посока на милитаризиране на нашите външни граници. Да се сътрудничи с Ердоган е хубаво, но е погрешно, ако също така не му кажем, че ескалирането от негова страна срещу кюрдите влошава ситуацията“, добави тя.

"Когато Кол и Митеран дойдоха тук, представлявайки своите страни, партньорството беше между равни. Но това вече не е така. Сега Франция е загубила сили в капана на единната валута. Иронично е, че проектът, който беше предназначен да задържа германската мощ, сега доведе до Европа, тотално доминирана от Германия“, каза председателят на групата на ЕСПД Найджъл Фарадж.

"Благодаря ви, госпожо Меркел, че ни удостоихте с честта да дойдете тук заедно с вицеканцлера на провинция Франция“, коментира иронично председателят на групата на ЕНС Марин льо Пен. „Аз не мога да Ви нарека „президент“, защото Вие вече не упражнявате ролята, която имаше Вашият предшественик“, добави тя към Оланд преди да продължи: „Президентът на Републиката е гарантът на френската конституция. Той не трябва да се подчинява на политики по решение на Берлин, Брюксел или Вашингтон, а да защитава нашия суверенитет. А Вие не правите това. Тъкмо обратното, когато с напълно безотговорен жест канцлерът Меркел казва, че трябва да приветстваме хиляди мигранти, Вие ръкопляскате с двете ръце. Когато малко по-късно тя затваря границите си, Вие още ръкопляскате.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com