Поискаха включването на разследваните президентски съветници в резолюцията за България

5956
Поискаха включването на разследваните президентски съветници в резолюцията за България
Снимка: Gettyimages.com

Евродепутатът от Европейската народна партия Роберта Мецола е внесла поправки в резолюцията за България. Тя предлага да бъдат добавени случаите с президентските съветници, обвинени в търговия с влияние и подбуда за извършване на длъжностни престъпления, съобщава БНР.

Сред общо 36-те поправки, които целят силно да смекчат острия тон срещу правителството в документа, евродепутатът от Малта предлага текст, в който очевидно визира съветниците на президента Пламен Узунов и Илия Милушев. Той е със следното съдържание: "Двама съветници на държавния глава са замесени в криминални действия, а и са били обвинени в незаконно събиране и съхраняване на документи с държавен печат за класифицирана информация, получени незаконно от Държавната агенция "Разузнаване", както и в участие в криминална конспирация с цел търговия с влияние, като например даване на българско гражданство на руски гражданин".

Андрей Ковачев увери, че България ще изпълни препоръките от доклада на ЕК

„Без справедливост и без ефективна борба с корупцията няма просперитет и сигурност. България е поела ангажимент, изпълнява и ще и...

В друга искана от нея поправка, в която се цитират световни медии с информация за връзки на криминални групировки и държавните власти, Мецола настоява да се добави текста за връзките между разузнавателните служби и съветниците на президента, както и че се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са извършвали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация за държавни тайни с намерението да я предадат на трета страна.

Друга поправка на Мецола, която е един от шестимата представители на Малта в Европарламента, гласи, че президентът, който има конституционното задължение да бъде политически неутрален, е взел директна линия на поведение в опозиция на правителството, поискал е неговата оставка и използва протестите като платформа за своята позиция.

Колегата й от партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки е внесъл 9 поправки, в които настоява да паднат текстовете, с които се изразява съжаление за отхвърлянето от страна на България на Истанбулската конвенция, както и съпътстващата я дезинформация, а също така и за речта на омразата срещу малцинствата, която използват много депутати, а имунитетът ги пази от наказателно преследване.

По-рано днес, отново пред националното радио, главният редактор на разследващия сайт „Биволъ“ изрази мнение, че в момента текат задкулисни договорки между групите за гласуване на поправките в резолюцията - коя група как да гласува поправките. Според него идеята на тези поправки е да се "извадят зъбите" на резолюцията, да се махне името на премиера Борисов, а ако не може - да се добави името на президента Радев.

Йоурова: Искаме да видим устойчив положителен резултат в борбата с корупцията

"Искаме да видим устойчив положителен резултат в реформата на съдебната система, в борбата с организираната престъпност и корупцията. Щ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com