Политически раздор в Германия, правителството на Меркел пред разпад

1255
Политически раздор в Германия, правителството на Меркел пред разпад
Снимка: Getty Images/Guliver

Германия е на прага на нова политическа криза, след като Социалдемократическата партия заплаши да напусне управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел, предаде Reuters.

Това се случи на фона на загубите за двете партии в регионалните избори в провинция Хесен,

Критики към Меркел заради Путин и Ердоган

Журналист от германския таблоид Bild отправи критики към канцлера Ангела Меркел заради "излишната дружелюбност", която според него тя е...

Християндемократическия съюз спечели вота в неделя с 27,2% от гласовете на избирателите, но това е спад с 11,1% от последните избори в Хесе през 2013 година, когато ХДС получи 38,3% от гласовете.

ГСДП се представи дори по-зле, като получи само 19,6% от гласовете на избирателите, сривайки се от 30,7% на вота през 2013 година и регистрирайки най-лошия си резултат в западната германска провинция от 1946 година.

„Зелените“ също спечелиха точно 19,6%. Лидерът на социалдемократите заяви, че ще използва пътна карта, с която да измери прогреса на раздираната от вътрешни борби управляваща коалиция.

"Състоянието, в което се намира правителството, е неприемливо“, заяви председателката на социалдемократите Андреа Налес, по повод на нестихващите спорове, които подкопават коалицията най-вече по въпросите на миграционната политика.

По думите й ситуацията на постоянен конфликт в Берлин „в много голяма степен е допринесла“ за загубите, които претърпя партията ѝ на регионалните избори в Хесен.

Партията на Меркел загуби вота в Хесен

Управляващата партия Християндемократически съюз /ХДС/ на Ангела Меркел претърпя тежка загуба на ключовите регионални избори в провинци...

Според британската агенция посланието й е било ясно: ГСДП трябва да покаже видими резултати на своите поддръжници през следващата година, или партийните лидери ще излязат от коалицията с Меркел.

Волкер Буфиер, настоящият премиер на провинция Хесен от ХДС заяви, че партията е постигнала целта си да води следващото правителство на региона, но призна, че резултатът е послание към политиците. 

„Страдаме заради загубите .Посланието към управляващите партии в Берлин е: Хората искат по-малко караници и съсредоточаване върху важните проблеми“, заяви той.

Според „Ройтерс“ слабият резултат на ХДС в Хесен може да доведе неочаквано бързо до въпроса, кой ще наследи Меркел и кога. Тя е канцлер на Германия вече от 13 години.

Агенцията коментира още, че слабостта на германския канцлер у дома може да ограничи възможностите й да води Европейския съюз във време, когато Съюзът е изправен пред Брекзит, бюджетна криза и вероятността десните партии да постигнат много високи резултати на изборите за Европейски парламент през май.

Меркел и Ердоган си обещаха нова ера в отношенията Германия-Турция

Германският канцлер Ангела Меркел и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обещаха тържествено да възстановят обтегнатите си отношения...

В същото време, Меркел е подложена на критики в немската преса, заради четиристранната среща на върха, която се проведе в Истанбул. Журналист от немския таблоид "Билд" отправи критики към канцлера Ангела Меркел заради "излишната дружелюбност", която според него тя е проявила към президентите на Руската федерация Владимир Путин и на Турция Реджеб Таип Ердоган.

Реакцията на Джулиан Репке беше провокирана от снимка от срещата, на която Меркел държи за ръка държавните глави на Русия и Турция едновременно. Журналистът задава въпроса дали канцлерът на Федералната република има право да демонстрира подобно дружелюбно отношение към такива "авторитарни" лидери.

Според "Билд" срещата не е донесла никакви конкретни резултати, а съвместната снимка е предизвикала буря от негодувание сред немските политици. На 27 октомври в Истанбул се проведоха четиристранни преговори за Сирия. В тях участие взеха президентите на Русия, Франция и Турция Владимир Путин, Емануел Макрон, Реджеб Таип Ердоган, както и канцлера на Германия Ангела Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com