Полша ще строи канал, за да не влиза в руски териториални води

18220
Полша ще строи канал, за да не влиза в руски териториални води
Снимка: Getty Images / Guliver

Полша планира да построи нов канал, който да заобикаля част от бреговата линия, контролирана от Русия, предаде БГНЕС

Планираният канал, който ще струва 167 милиона паунда, ще свързва лагуната Вистула в североизточната част на Полша с Балтийско море. В момента целият морски трафик от лагуната и процъфтяващото пристанище Елблаг трябва да преминава през руски териториални води, за да стигне до Балтийско море. Каналът ще преминава през тясна ивица земя, разделяйки лагуната от морето.

Одобрението на строежа бележи рязка промяна в позицията на дясноцентристкото правителство на Полша, водено от Доналд Туск. Преди една година то отхвърли плановете за канала, но войната в Източна Украйна и явното желание на Русия да се меси в делата на съседите си изглежда е накарало правителството да промени мнението си.

"Трябва да отговорим на геополитическото положение", заяви пред полски медии депутатът Станислав Ламшик, който е член на комисията по инфраструктурата в парламента. "Украинската криза показа ясно, че трябва да разчитаме повече на себе си и да станем независими от най-големия ни съсед", допълни той.

Полша има петгодишно споразумение с Русия относно правата за корабоплаване от лагуната към морето, което изтича тази година и има опасения, че Москва може да не го продължи. Варшава беше един от най-острите критици на Кремъл по време на украинската криза и оглави призивите към ЕС да възприеме твърда линия спрямо Москва.

Русия вече забрани вноса на полски плодове и зеленчуци и тъй като няма признаци за успокояване на украинската криза, повечето поляци очакват Русия да наложи още наказателни санкции на страната им. Полша отвърна на това решение с кампания "Да ядем повече ябълки", тъй като сладкият плод има голям износ към Русия и с ембаргото много полски производители ще пострадат.

Плановете за строеж на канала са поредният опит на Полша да се отърси от зависимостта си от Русия. Още преди нестабилността и войната в Украйна централноевропейската страна се стремеше да намали руското влияние, като настояваше за обща енергийна политика на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа