Полша: знае ли какво говори Качински

1269
Полша: знае ли какво говори Качински
Снимка: Getty Images / Guliver

Всеки път, в който Ярослав Качински застане зад пулта с черен костюм и черна вратовръзка, сякаш държи една и съща реч, която продължава безкрайно. Само имената на населените места, написани на пулта, се сменят. Последно беше Ястшембе-Здруй - малък курортен град в южната част на Полша.

Речи за пред верни привърженици

Както обикновено в своите изяви, Качински бързо започва да говори по същество: "Залогът на предстоящите избори е голям. (...) Ако опозицията спечели, за много кратко време Полша вече няма да бъде демократична държава, която работи за поне донякъде справедливо общество.”

Следващите парламентарни избори в Полша ще се проведат догодина. Но председателят на управляващата партия “Право и справедливост” (ПиС) вече от седмици обикаля страната и държи речи на малки затворени събития, на които влизат само партийни членове с покани.

Брюксел е филиал на Берлин, твърди той, а Европейският съюз води война срещу Полша. Опозицията пък искала Полша да е управлявана отвън. Ако партията му загуби, нещата нямало да са наред. Той е загрижен и за транссексуалните, за които твърди, че карали 12-годишните да променят пола си.

Но Качински направи грешка: той набеляза цел, която не е далечна и абстрактна за повечето поляци. По време на събитие в Елк заяви, че жените са виновни за ниската раждаемост в Полша: “Ако жените под 25 години продължават да пият толкова, колкото техните връстници, няма да се раждат повече деца. Защото трябва да се има предвид, че един мъж може да пие редовно алкохол повече от 20 години, преди да стане алкохолик. Една жена само две години.”

Полските жени са ядосани

Този път границата беше премината. Социалните мрежи се напълниха с постове, в които жените иронично заявяват, че вече имат деца, съответно могат да започнат да се наливат. Анна Левандовска, съпруга на футболиста Роберт Левандовски, която иначе се занимава с фитнес теми, обяснява, че като съпруга и майка вече ѝ е писнало. Тя е ядосана. Други пишат, че е изумително самотен мъж без деца да се изразява по този начин.

Депутатката от левицата Катаржина Котула настоя Качински да се извини публично. Фактическата забрана на абортите в Полша е отговорна, наред с други неща. "Жените се опасяват, че ще трябва да родят неизлечимо увредени зародиши, че могат да умрат при раждането, или пък че лекарите няма да им помогнат, защото се страхуват. Имаме и най-високата инфлация от 25 години насам. Може би не знаят това, но едно дете трябва да бъде нахранено, облечено и изпратено на детска градина. Всичко това струва пари”, посочва Котула.

Според проучвания почти три четвърти от поляците смятат, че Качински е обидил жените с речта си. Дори в рамките на неговата партия ПиС се говори, че може да се наложи да бъде проведен разговор с лидера.

Лидерът на ПиС не бърза да слиза от сцената

Качински срещу Брюксел - задава ли се Polexit?

Премиерът на Полша Ярослав Качински се зарича, че правителството му няма да предприеме повече стъпки, за да изпълни изискванията на Евр...

Самият Качински очевидно не вижда проблем. Журналистката Зузана Дабровска от вестник “Жечпосполита” обяснява, че основната цел е да се мобилизира твърдият електорат на ПиС: "Качински прилага добре обмислена стратегия на разделението. Той иска да се постави начело на мнозинството и да заклейми малцинството. За ПиС гласуват преди всичко възрастните хора, в мнозинството си мъже. И затова няма значение дали е насочено срещу бежанци, ЛГБТ или млади пиещи жени. Трябва да има враг, противник, за да могат хората да се обединят около председателя и да се чувстват сигурни.”

Голямото медийно внимание към речите на Качински, които иначе са предназначени само за убедени привърженици на ПиС, се превръща в проблем за партията. Роман Имелски, журналист в “Газета виборча”, казва: “Ако говорите с някои депутати от ПиС, те казват, че тези изяви са вредни. Лидерът на партията държи на реториката си, която винаги трябва да включва злия Доналд Туск, ЛГБТ, съдилищата, лошия ЕС и германското превъзходство. Но за да спечелят изборите, не е достатъчно да мобилизират само твърдия си електорат.”

Много от по-либералните гласоподаватели, които иначе биха гласували за ПиС, чуват речите и се отдръпват. Изабела Лешчина от опозиционната “Гражданска платформа” е по-остра: “Този възрастен господин обикаля като пиян чичо на семейно тържество и говори глупости. (...) Той плещи тези неща, а всички се усмихват и не знаят какво да правят с него. Някой трябва да го свали от сцената.” Засега обаче Качински не планира да напуска сцената. Следващата реч вече е планирана.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com