Порошенко предупреди за мащабна инвазия на проруски сепаратисти

11053
Порошенко предупреди за мащабна инвазия на проруски сепаратисти
Снимка: Getty Images/Guliver

Украинският президент Петро Порошенко заяви, че има "колосална заплаха" от мащабни военни операции на проруските сепаратисти в източните региони на страната, информира "Ройтерс".

Той посочи, че повече от 9 000 руски военни вече се намират на украинска територия и добави, че армията на Украйна трябва да бъде готова да защити страната срещу пълномащабна военна инвазия по цялата граница с Русия. Порошенко говори пред парламента на страната само ден след като украинските сили имаха един от най-сериозните военни сблъсъци през последните месеци с проруските сепаратисти в източните части на страната, съобщава БНР.

Порошенко уж назначил Джон Маккейн за свой съветник, но не съвсем

Украинският президент Петро Порошенко е назначил за свой съветник Джон Маккейн - американския сенатор, настояващ Вашингтон да изпрати л...

Военните трябва да бъде готови най-много за подновяване на офанзивата на врага в Донбас, тъй като има опасност за пълномащабна инвазия по цялата дължина на границата с Русия. Ние трябва да бъдем наистина готови за това, предупреди украинският президент.

По същото време Кремъл обвини Киев, че провокира нови сражения в Източна Украйна, за да окаже по този начин натиск върху Европейския съюз, който скоро трябва да вземе решение дали да удължи наложените санкции спрямо Москва.

Много пъти в миналото украинската страна предприемаше стъпки за влошаване на напрежението по време на подготовка на някои големи международни събития. Това вече се е случвало и сега ние сме сериозно загрижени от нова проява на такава дейност, заяви през журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По информация на Киев най-малко 24-ма души, повечето сепаратисти, са убити в Източна Украйна, където се е случила новата голяма офанзива на проруските сепаратисти, съобщи "Франс прес".

Представителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), Едуард Басурин, цитиран от информационната агенция на сепаратистите, каза, че при възобновеното насилие в последното денонощие са убити 14 бунтовници и петима цивилни.

Порошенко обяви референдум за влизането на Украйна в НАТО

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в интервю за френската телевизия iTele, че въпросът за присъединяването на Украйна към НАТ...

Бунтовниците отрекоха обвиненията за голямото настъпление от тяхна страна. Те обаче потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи снощи, че е забелязала "придвижване на голям брой тежки оръжия на контролираните от ДНР територии, главно западно от фронтовата линия, близо до Мариинка, преди и по време на боевете". ОССЕ уточни, че нейни служители са видели 8 бронирани машини да се насочват на запад, като четири от тях са били танкове, а военен камион е транспортирал 122 мм гаубица, а заедно с машините е имало пехотна колона, предаде bTV.

Мисията на организацията в Донецк посочи също, че между 4:30 и 4:40 ч сутринта в сряда е чула около 100 артилерийски изстрела от район на 1 до 5 км от Донецк, както и изстрели от ракетни установки "Град". 

Германия е обезпокоена от ожесточаването на боевете в Източна Украйна. Не е ясно обаче дали има връзка между насилието и предстоящата среща на върха на Г-7, на която Русия не е поканена, съобщи пожелал анонимност висш германски представител, цитиран от "Ройтерс".

 

Официално - Украйна увеличава активната си армия

Украинският президент Петро Порошенко подписа приетия от Върховната рада закон за увеличаване на армията на страната до 250 000 души, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа