Правителството на Мелони ще улесни износа на оръжие за воюващи и авторитарни държави

1519
Правителството на Мелони ще улесни износа на оръжие за воюващи и авторитарни държави
Снимка: iStock

Според новото предложение на правителството на Джорджа Мелони Италия ще може да изнася оръжия за държави, в които се водят войни, както и за държави с лошо досие по отношение на нарушаването на правата на човека.

Дясна коалиция, ръководена от "Италиански братя" на Мелони, изготви нов закон, който, ако бъде приет, ще улесни страната да продава оръжия в чужбина.

Съгласно сегашния закон от 1990 г., зачитането и защитата на правата на човека имат предимство пред интереса от осъществяване на продажба, което означава, че Италия не може да изнася оръжие, когато това нарушава международните ѝ споразумения, когато става въпрос за държави във война или когато е свързано с държави, чиито правителства са отговорни за сериозни нарушения на правата на човека, съобщи „Евронюз“, цитирани от БГНЕС.

Още: България задържа 12 души за износ на оръжие за Русия, включително за "Вагнер"

Тези нарушения трябва да бъдат признати от съответен международен орган, съгласно закона - процес, който може да бъде бавен и има своите очевидни ограничения.

Наред с това действащият регламент налага редица процедури и проверки на дружествата, които търгуват с оръжие, включително задължението да споделят информация за извършените продажби и своите печалби.

Политически орган, наречен "Междуведомствен комитет за търговия с оръжие за отбрана" (МКТОО) - отговаря за контрола върху правилното прилагане на съществуващите забрани, ограничаващи износа на оръжие. Този политически орган, сформиран от някои от министрите от правителството на Мелони, сега е в центъра на промените, предложени в проекта. Според предложението МКТОО ще придобие правомощията да решава кога да се прилагат забраните, вместо просто да следи за тяхното прилагане.

Какво ще се промени с новото предложение?

Още: Мелони: Италия няма да приема мигранти, спасени от неправителствени организации

Съгласно новия закон износът на противопехотни мини, касетъчни бомби и биологични и ядрени оръжия ще остане забранен, както и забраните, наложени от Европейския съюз. Във всички останали случаи МКТОО ще може да взема решения по своя преценка относно износа на оръжие, а издаването на лицензи за износ на оръжие ще бъде ускорено.

МКТОО няма да бъде принуден да разглежда информация за нарушения на правата на човека, получена от международни органи и НПО.

Тези промени в закона са позволени, тъй като италианското законодателство относно износа на оръжие датира от 1990 г. - преди Европейският съюз да излезе със собствени правила по въпроса - и тъй като общата позиция на блока относно износа на оръжие от 2008 г. почти не е била ефективна, както се посочва в проучване от 2022 г.

Като се има предвид, че МКТОО ще бъде сформиран от членове на правителството на Мелони, трудно е да се види как те биха могли да вземат решение против това, което министър-председателят и нейният кабинет искат да постигнат - увеличаване на износа на оръжие от Италия, включително за страни, които биха могли да бъдат компрометирани по отношение на правата на човека.

Още: Министърът на икономиката: Износът на оръжия е нараснал с 200%

Опасенията

Досегашният закон ни позволи да спрем, а след това и да отменим продажбите на оръжие за страни като Саудитска Арабия, казва Франческо Винярка от италианската неправителствена организация Rete Italiana Pace e Disarmo. Сега правителството иска този вид контрол да бъде премахнат и да се даде право само на политическата класа да взема решения относно износа на оръжие, добавя той.

Той заяви, че се опасява, че предложеният закон ще позволи продажбата на оръжия без контрол, "без да минава през парламента". "Нашата страна беше новатор в създаването на законодателство, ограничаващо износа на оръжие, но сега искаме да се върнем назад и да го разглеждаме като чисто икономически и политически въпрос", добавя Винярка.

Още: Швейцария е увеличила военния си износ с почти 1/3

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа