Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правозащитник: Навални е бил убит с един юмрук в сърцето, това е запазена марка на КГБ

21 февруари 2024, 23:15 часа • 8856 прочитания

Алексей Навални вероятно е бил убит с един удар в сърцето - техника, използвана от КГБ. Това твърди източник от затвора, където е бил държан критикът на Владимир Путин. Синините, открити по тялото на опозиционния лидер, съответстват на метода на екзекуция с “един удар”, убеден е руският изгнаник и правозащитник Владимир Осечкин, цитиран от западни издания.

Още: Христо Грозев: Когато Навални бе отведен в Арктика, бях завладян от ужасно дежавю

“Това е стар метод на специалните части на КГБ. Те са обучили своите агенти да убиват човек с един удар в сърцето, в центъра на тялото. Това беше отличителен белег на КГБ”, каза Осечкин. Той е основател на групата Gulagu.net, която събира свидетелски показания от затворници и работници от затворите в Русия. Правозащитникът твърди, че информацията му за Навални е дошла от източник, работещ в арктическата наказателна колония, където опозиционерът почина на 16 февруари.

Още: Заради Навални: Деветокласник пробва да подпали офис на партията на Путин (ВИДЕО)

Вдовицата на Навални Юлия обвини Путин за смъртта на съпруга ѝ, твърдейки, че той е бил отровен с новичок и че руските власти се опитват да прикрият убийството, като отказват да освободят тялото му. Осечкин обаче не е убеден в тази теория и смята, че Кремъл би могъл да убие Навални по какъвто начин пожелае и не би искал да остави следа в тялото му, отвеждаща директно обратно към руския лидер.

Още: "Руският доброволчески корпус" е готвел план за бягство на Алексей Навални (СНИМКИ)

Правозащитникът е убеден, че опозиционерът е бил принуден да прекара между два и половина до четири часа в изолирана камера на открито, където температурите можели да паднат до -27° в деня преди смъртта му. Затворниците обикновено се държат на открито за не повече от час и при много по-малко екстремни условия, предава 24 часа.

Още: Отговорните да не си правят илюзии: Лондон санкционира управата на затвора, където почина Навални

“Мисля, че първо унищожиха тялото му, като го държаха дълго време на студа и забавиха кръвообращението до минимум”, обяснява Осечкин. Той допълва, че след това става много лесно да убиеш някого за секунди, ако оперативният агент има опит в това.

Руските власти досега не са успели да дадат убедително обяснение за смъртта на Навални, който бе най-видния критик на руския президент. Според Националната служба за изпълнение на наказанията 47-годишният опозиционер е починал след разходка и неразположение. На семейството на Навални е казано, че няма да имат достъп до тялото му още две седмици.

Още: Какви тайни знаят Русия и САЩ една за друга? Анализ на проф. Румен Кънчев (ВИДЕО)

“От това, което знам от моите източници, това беше специална операция, която беше подготвена няколко дни предварително. Това беше команда от Москва, защото без Москва нямаше да е възможно да бъдат демонтирани камерите по начина, по който го направиха”, казва Владимир Осечкин, визирайки случилото се в наказателната колония по време на смъртта на Навални.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес