Премахването на роуминга в ЕС бе отложено за неопределено време

18893
Премахването на роуминга в ЕС бе отложено за неопределено време
Снимка: Getty Images / Guliver

Макар предложението на Европейската комисия за отпадане на роуминг таксата да бе приветствано от гражданите на обединението, оказва се, че скоро то няма да бъде въведено. Вчера новите правила за телекомуникационните услуги в ЕС трябваше да бъдат гласувани във водещата парламентарна комисия на Европейския парламент. Гласуването обаче било блокирано и отложено за неопределено време, става ясно от съобщение на офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Европейската комисия предложи отпадане на роуминга и на допълнителните такси за международни телефонни разговори в Европа, както и първата европейска правна защита на отворения интернет и нови правила за инвестиции в сектора на далекосъобщенията. Очакваше се от 1 юли 2014 г. да отпаднат таксите за входящо повикване, а таксите за пренос на данни в роумниг в ЕС да поевтинеят със 67%.

От април телефонните разговори поевтиняват

От април тази година ще има ново поевтиняване на телефонните разговори, каза в сутрешния блок на bTV председателят на Комисията за регу...

„След снощното решение на Комисията по промишленост изследвания е енергетика бъдещето на телекомпакета е несигурно. Намаляват шансовете той да бъде приет преди европейските избори, което означава, че влизането му в сила ще закъснее поне с една година”, коментира Ивайло Калфин, който е член на комисията.

По думите му парламентарната комисия е попаднала в процедурен капан на депутатите от ЕНП, които са отказали да гласуват по предложенията по телекомпакета и по регламента, предвиждащ забрана на пластмасовите пликове, тъй като те били внесени само на английски език. Калфин обясни, че това било предварителна договорка с докладчика на групата, за да се ускори приемането на законодателния пакет. "Тъй като положението с директивата за телекомуникационните услуги беше идентично, социалистите предложихме или да се гласува по двете, или по нито едно. Така се блокира гласуването."

Приемането на двата текста е отложено за неопределено време, но докато законодателството за опаковките може да се придвижи напред и без мнението на комисията по промишлеността, то телекомпакетът остава блокиран, тъй като тя е водеща по приемането на законопроекта.
Целта на законодателното предложение за телекомуникационните услуги е да създаде единен европейски пазар на далекосъобщителни услуги. Заради липсата на общи норми, няма далекосъобщителна компания, която да работи в целия ЕС, а операторите и потребителите се сблъскват с различни цени и правила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа