„При атентат бягайте, не се преструвайте на мъртви“

6962
„При атентат бягайте, не се преструвайте на мъртви“
Снимка: Gettyimages.com

Ако сте жертви на атентат, подобен на тези в Париж, трябва да бягате и да се опитате да се скриете, а не да лягате и да се преструвате на мъртви. Това гласи съобщение на Британската национална служба за борба с тероризма, цитирано от The Guardian.

Службата разпространи съвети за това как да се държим, ако попаднем в ситуация като разигралата се в парижката концертна зала „Батаклан“, където терористи разстреляха 89 души. Някои от оцелелите в клането заявиха след това, че са се спасили, като са се престорили на мъртви. Според експертите обаче това не е правилната стратегия.

Белгия изпрати ДНК проби на Абаауд в Париж

Белгийската полиция е изпратила на френските си колеги ДНК проби на предполагаемия организатор на атентатите в Париж Абделхамид Абаауд,...

„При атентат трябва да оставите излишните вещи, да се опитате да избягате и да настоявате хората около вас също да го направят. Ако пътят за бягство е затворен, прикрийте се от стрелбата зад стена или подходяща мебел. Не забравяйте обаче – това, че сте скрити, не означава, че сте в безопасност, останете нащрек“, гласят съветите.

Службата допълва, че след като са намерили скривалище, хората трябва да действат много тихо, да изключат звука на телефона си, да се барикадират, доколкото могат, и тогава да звъннат на полицията. Тя съветва и големите компании да проведат специални обучения на служителите си как да реагират адекватно при терористични атаки.

„Трябва да знаят например как да заключат и запечатат бързо коридори, стаи, части от сградата, за да могат хората да се скрият там и терористите да не могат да проникнат“, казват експертите.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа