Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС

5138
Привидно съгласие за мерките срещу коронавируса в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство мерките за отговор на коронавируса на извънредна сесия в Брюксел. За първи път в историята на институцията повечето евродепутати участваха в заседанието от дистанция и дадоха вота си по този начин, което го проточи неимоверно и заседанието продължи часове наред, предаде БГНЕС.

Очаквано евродепутатите подкрепиха предложенията на Европейската комисия за насочване на 37 млрд. евро от европейските фондове за отговор на пандемията към здравните системи, малките и средни предприятия, трудовите пазари и други уязвими части от икономиките на страните-членки. Също така бе дадена зелена светлина за разширяването на фонда за солидарност на ЕС, което ще осигури до 800 милиона евро на европейските страни, уточнява БНР.

Русия увеличи инвестициите в държавни облигации на САЩ с 800 млн. долара

Русия е увеличила през август инвестициите си в държавни ценни книжа на САЩ с 800 милиона долара - до 9,3 милиарда долара, според амери...

Евродепутатите дадоха подкрепата си за временното спиране на т. нар. празни полети заради заразата. Паралелно с това лидерите на страните-членки проведоха видеоконференция, в която се ангажираха да гарантират гладкото управление на границите, както и функционирането на Общия пазар, в т. ч. и чрез насоките на Комисията за т. нар. "зелени коридори".

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предложи ЕК да бъде домакин на онлайн събитие в глобален мащаб за финансиране на ваксина срещу коронавируса. Стана ясно също, че вече се работи върху стратегия за изход и икономическо възстановяване, след като заразата отшуми. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че в тази връзка ще настоява капиталът на Европейската инвестиционна банка да бъде увеличен.

Новината за споразумение беше потвърдена от ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. "Решихме да разработим планове за възстановяване, стратегия за излизане от кризата и да се подготвим за стъпките, които ще са необходими след това”, каза Мишел след видеоконференция на лидерите на ЕС.

"Ще докажем, че можем да постигнем напредък заедно и да спечелим тази битка", заяви ръководителят на Европейския съвет.

Може би най-важното решение от гледна точка епидемиология е следното: "В контекста на препоръките на СЗО, неотложно трябва да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите членки ще докладват на Комисията за положението".

Световната банка предоставя 160 млрд. долара на засегнатите от вируса страни

Световната банка (СБ) възнамерява да предостави помощ в размер на 160 милиарда долара на държави, засегнати от пандемията от коронавиру...

Гласове против

Италия отхвърли проекта за икономически план на ЕС, предназначен да се справи с последствията от продължаващата пандемия на коронавирус. Отказът дойде чрез изявление на италианския премиер Джузепе Конте по време на видеоконферентния Европейски съвет през тази нощ, твърди "Ил Тиемпо".

Конте отбеляза, че икономическите препоръки, свързани с COVID-19 от ЕС, са "твърде плахи" и добави, че реакцията на пандемията трябва да включва "иновативни финансови инструменти".

Италианският премиер даде на Брюксел 10 дни да излезе с "адекватно решение", но не коментира какви действия ще бъдат предприети, ако ЕС не успее да предложи такова.

"Какво ще кажем на нашите граждани, ако Европа не успее да бъде единна и мощна пред шок с такива непредсказуеми последици", попита Конте.

Коронавирусът - възможността на Китай да превземе Европа

Китай беше първата държава, сериозно засегната от новия коронавирус. Страната предприе извънредни мерки за изолация и няколко седмици п...

Същевременно Германия се обяви против идеята за т. нар. "корона-облигации", които да обединят дълговете на 19-те държави от еврозоната в отговор на кризата с COVID-19. Това каза германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от АФП.

Изказвайки се след видеоконференция с други лидери на ЕС, Меркел отхвърли предложението, подкрепено от Франция и Италия. "Германия и други страни заявихме, че това не е мнението на всички страни членки", каза Меркел и добави, че "съществуващият европейски механизъм за стабилност е нейният "предпочитан инструмент".

Засега Европейският съвет даде двуседмичен срок на Еврогрупата (финансовите министри на еврозоната) да представят предложения за справяне с кризата.

За какво точно се съгласиха лидерите на Европейския съвет - научете ТУК!

Още: "Борисов: Правим 1000 бързи теста на полицаи на КПП и шофьори (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа