Призив за помощ към ЕС за спасяването на мигранти в морето

1614
Призив за помощ към ЕС за спасяването на мигранти в морето
Снимка: Getty

Три благотворителни организации, стопанисващи кораби за спасяване на мигранти в централната част на Средиземно море, призоваха ЕС да възобнови дейностите по издирване и спасяване. Те заявиха, че са претоварени, и предупредиха, че ще загинат още хора, предава АФП.

През последните дни SOS Mediterranee, "Лекари без граници" (MSF) и "Sea-Watch" са прибрали над 1000 души, блокирани в протекли и претъпкани лодки между Северна Африка и Италия.

В съвместно изявление те поискаха "европейските държави-членки и асоциираните страни да осигурят адекватна, ръководена от държавата специализирана и проактивна флота за търсене и спасяване в Централното Средиземноморие, както и бърз и адекватен отговор на всички сигнали за бедствие, а също и предвидим механизъм за сваляне на оцелелите".

ЕС прекрати през 2020 г.спорната си операция за борба с трафика на хора в Средиземно море, като я замени с операция "Ирини", съсредоточена върху спазването на оръжейното ембарго на ООН срещу Либия.

Оттогава спасяването на мигрантите е оставено в правомощията на отделните държави, но неправителствените организации се оплакват, че страните пренебрегват сигналите за бедствие или дори работят с либийските власти, за да изпращат мигрантите обратно там.

Централното Средиземноморие е най-смъртоносният миграционен маршрут в света, с почти 20 000 смъртни случая и изчезвания от 2014 г. насам, сочат данни на Международната организация по миграция (МОМ).

Корабът на MSF "Гео Баренц" в момента превозва 659 души, включително повече от 150 непълнолетни, но въпреки молбите до Италия и Малта все още не им е предоставено пристанище, където да ги свалят.

Ocean Viking”, стопанисван от SOS Mediterranee, в неделя свали 387 души в италианското пристанище Салерно, а корабът „Sea-Watch 3” свали в събота в Таранто438 души, но след дни чакане на разрешение.

Досега Италия е регистрирала повече от 42 000 случая на разтоварване на мигранти през тази година, в сравнение с почти 30 000 през същия период на миналата година.

Но тук се чуват призиви за по-строги действия за блокиране на пристигащите, особено от страна на крайнодесните партии, които се очаква да спечелят властта на изборите на 25 септември.

Матео Салвини, лидер на антиимиграционната партия "Лига", ще пристигне в четвъртък на малкия остров Лампедуза, където акостират много от лодките с мигранти.

Спасиха над 1500 мигранти в Средиземно море

Над 1500 мигранти, спасени в Средиземно море след опит да стигнат до Европа, чакат да слязат на суша, след като бяха прибрани от бурнит...

Неправителствените организации са обвинявани, че създават "притегателен фактор" за мигрантите, като осигуряват мрежа за сигурност в Средиземно море, въпреки че те категорично оспорват това.

"Премахването на адекватните и компетентни европейски служби за търсене и спасяване в международни води край Либия се оказа смъртоносно и неефективно за предотвратяване на опасни пресичания", заяви Ксавие Лаут, оперативен директор на SOS Mediterranee.

Благотворителни организации, сред които и MSF, са подложени на съдебно преследване заради усилията си в Италия, а корабите им редовно се конфискуват заради нарушаване на правилата за безопасност.

По дело, свързано със „Sea-Watch”, Съдът на Европейския съюз постанови тази седмица, че пристанищата не могат да задържат хуманитарни кораби за това, че превозват повече хора от предвиденото, като подчерта основното задължение да се помага на бедстващите в морето.

Базираната в Германия група приветства решението, като заяви: "Така в бъдеще корабите ще продължат да правят това, което умеят най-добре: да спасяват хора, вместо да бъдат произволно задържани в пристанището."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа