Проучване: 87% от украинците са против териториални отстъпки в замяна на мир с Русия

2199
Проучване: 87% от украинците са против териториални отстъпки в замяна на мир с Русия
Снимка: Getty Images

87% от украинците са против това Киев да прави компромис и да отстъпи свои територии в полза на Русия, за да може войната да приключи. Това показва проучване на Киевския международен институт по социология, проведено от 7 до 13 септември.

Изследванео обхваща 2000 респонденти от всички части на Украйна – с изключение на окупирания от Русия през 2014 г. полуостров Крим, части от Донецк и Луганск. Проучването е проведено сред пълнолетни граждани на случаен принцип по метода на телефонното интервю.

Колко пари загуби Русия от войната в Украйна?

Санкциите срещу Русия са нанесли значителни щети на финансовата система на страната. Това признават дори в Кремъл, където наскоро са из...

През май и юли 2022 г. от института зададоха на гражданите въпроси относно готовността за териториални отстъпки за постигане на мир възможно най-скоро. Сега, през септември, отново питат същото, за да преценят динамиката на обществените нагласи.

Обобщените резултати показват, че за 87 % от анкетираните не са приемливи никакви териториални отстъпки. Този показател се е увеличил в сравнение с отговорите от юли с 3 процентни пункта.

Само 8% смятат, че за постигане на мир и запазване на независимостта е възможно да се отстъпят някои територии. Делът на тези хора е намалял в сравнение с юли с 2 процентни пункта.

Във всички региони на Украйна абсолютното мнозинство от населението е против всякакви териториални отстъпки. Дори сред жителите в източните райони, където в момента се водят интензивни бойни действия, 85% са против отстъпките, а само 10% са „за“. Сред жителите на юг, където също върви контраофанзива в Херсон, 83% са против отстъпки, 10 на сто са „за“.

Бившите съветски републики видяха, че Москва е слаба - готови са да се възползват

Разгромът на руската армия в североизточната украинска област Харков вероятно ще бъде повратна точка в битката на Киев за изхвърляне на...

„Заслужава да се отбележи, че в периода от май до юли на изток се е увеличил броят на хората, които са против всякакви отстъпки - от 68% на 77%, а през септември този показател се е увеличил до 85%. Сега всъщност няма разлика между мненията на жителите на различните региони“, твърдят авторите на проучването.

Отделно от това отбелязват, че сред респондентите, които са живеели на територия, окупирана след 24 февруари - а почти всички такива респонденти са заминали за територия под контрола на правителството на Украйна - само 2% подкрепят идеята за териториални отстъпки. Цели 92% смятат, че не трябва да се отстъпва нищо на Русия. Сред всички вътрешно разселени лица 6% подкрепят отстъпките, докато 90% са против тях.

Резултатите по езикови и етнически категории на населението на Украйна показват, че сред рускоезичните украинци 85% са против териториалните отстъпки, а 10% ги подкрепят. Сред рускоговорящите руснаци мнозинството - 57% - са против всякакви отстъпки. 24% ги подкрепят.

Възможната систематична грешка, дължаща се на недостъпността на част от населението на временно окупираните територии до изследването, не надвишава 2,5%. Това означава, че всички получени резултати са представителни за населението на Украйна.

Зеленски към руската армия: Слабаци, които воюват с цивилни (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в традиционното си обръщение към украинския народ, се обърна този път и към руските окупатори...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна, тя може да умре

Заради помощта от САЩ: Захарова сравни Украйна с Афганистан

NYT: Пратените от САЩ ракети ATACMS са поразили летището в Джанкой (ВИДЕО)

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа