Публични данни: Над 35 700 руски войници са загинали на фронта в Украйна, реалният брой е значително по-висок

8231
Публични данни: Над 35 700 руски войници са загинали на фронта в Украйна, реалният брой е значително по-висок
Снимка: принтскрийн/YouTube/Сергей Локтин

35 780 са потвърдените загинали руски военни от началото на войната в Украйна на 24 февруари 2022 година до 3 ноември 2023 година. Това съобщава Медиазона, като уточнява, че този брой е от потвърдени официални източници, като реалният брой на русите загуби със сигурност е значително по-висок.  

Медиазона следи данните, съвместно с Би Би Си и екип от доброволци, като заедно продължават да поддържат списък на загиналите руски войници във войната с Украйна. Полученото по този начин число не отразява реалното ниво на загубите: виждаме само публични съобщения за смъртни случаи. Това включва публикации на роднини, новини в регионални медии и съобщения от местните власти.

Новите данни показват, че към предишната актуализация на 20 октомври към списъка са добавени около 900 души. Това е средната стойност за последните месеци.

Още: Рекорден брой осъдени за сексуални престъпления в Русия, военните посягат на малолетни

Битката при Авдеевка, която се нарича „вторият Бахмут“, все още не оказва значително влияние върху броя. Все по-често се намират потвърждения за загинали в това направление – основно от щурмова и мотострелкова пехота, но Бахмут все още е много по-напред от броя на загиналите.

Тази седмица беше потвърдена смъртта на моряци по време на ракетна атака на украинските въоръжени сили по кораборемонтни докове в Севастопол. Известно е, че военноморският лекар лейтенант Артем Фаизов е убит при тази атака. В некролога също се посочва, че той е починал „заедно с целия екипаж“, но засега няма други доказателства за това.

Още: Специални мъчения за провинилите се в руските обучителни лагери (СНИМКИ)

Освен това започнаха да се появяват потвърждения и за загинали при ракетните удари ATACMS по летищата в Бердянск и Луганск на 17 октомври. Знае се за смъртта на двама офицери, това са майорите Сергей Короленко и Яков Жигулев, и двамата отговаряха за наземното обслужване на хеликоптерите.

Три имена са добавени към списъка с офицери от подполковник нагоре. Полковник Сергей Хмелев почина преди повече от година, през септември 2022 г. Бил е заместник-началник щаб на 5-та армия. Полковник Денис Лисов командваше танкова учебна част в Хабаровския край. Преди войната подполковник Михаил Федосеев е служил в 20-та гвардейска мотострелкова бригада от Волгоград, а на фронта е командвал щурмови батальон.

Какво се знае за руските загуби от началото на войната

Повечето погребения идват в областите Свердловск, Челябинск и Ростов, Башкирия и Бурятия. Големият брой съобщения за смърт от Краснодарския край и Московска област се обяснява, наред с други неща, с факта, че доброволци обикалят гробищата там и снимат военни гробове - тоест по-голям брой загуби стават публично известни, пише Медиазона.

От началото на лятото до средата на есента на 2022 г. основната тежест на загубите беше понесена от доброволци, което е коренно различно от ситуацията в първия етап на войната: през зимата и началото на пролетта най-големи щети бяха понесени от въздушнодесантните части, а по-късно и от мотострелкови войски.

Още: Руснаците дезертират от армията: Официална съдебна статистика го показва (ГРАФИКА)

До края на 2022 г. и началото на следващата загубите сред затворниците, вербувани в ЧВК Вагнер, се увеличиха значително. Те сформираха „щурмови групи“, за да атакуват украински позиции край Бахмут. През март 2023 г. затворниците станаха най-голямата категория жертви във войната. След нападението на Бахмут все още няма случаи на масово използване на затворници.

До 3 ноември беше потвърдена смъртта на 2700 офицери от руската армия и други сили за сигурност. От тях 310 са със звания подполковник и нагоре.

Още: Нощен бой в Украйна: Руснаци стрелят един по друг (ВИДЕО)

„Медиазона“ уточнява, че съвместно с екип от доброволци проучва публикации в социалните мрежи, съобщения в регионални медии и публикации в сайтовете на държавните органи.  Оттам допълват, че не отчитат военните загуби на самопровъзгласилите се републики ЛНР и ДНР.

Още: Без отпуск или ротация - Русия не позволява връщането на войниците си от фронта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com