Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, Русия ще отговори реципрочно

8780
Путин: Ако САЩ разположат ракети в Европа, Русия ще отговори реципрочно
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия ще бъде принудена да отговори реципрочно, ако САЩ доставят в Европа ракети със среден и малък обсег. Това предупреди руският президент Владимир Путин на пресконференция след приключване на преговорите с италианския премиер Джузупе Конте, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Естествено най-главният въпрос, ако САЩ излязат от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДЛРСМО), какво ще предприемат с тези ракети. Ако те бъдат доставени в Европа, напълно естествено е ние да отговорим реципрочно“, каза стопанинът на Кремъл.

Горбачов осъди решението на Тръмп за ракетите със среден обсег на действие

Стремежът на САЩ да излязат от Договора за ликвидация на ракети със среден обсег на действие (ДРСМД) е израз на желанието да се обърне ...

Държавният глава също така подчерта, че „европейските страни, които се съгласят с разполагането на ракети със среден и малък обсег на своя територия, ако се стигне до това, трябва да разберат, че те поставят своите собствени интереси под заплахата от възможен ракетен удар“.

„Ние ще се върнем към ситуацията с „Пършингите“ в Европа. Не разбирам, дали трябва да докараме Европа до състоянието на такава висока степен на опасност. Не виждам никакви основания за това. Това не е наш избор, ние не се стремим към това. А отговаряйки на въпроса, дали можем да отговорим: можем и отговорът ще бъде много бърз и ефективен“, подчерта Путин.

Руският държавен глава заяви, че САЩ са взели решението за излизането от ДЛРСМО не сега, американският Конгрес вече е включил в бюджета на страната разходи за тези ракети. „Проблемът не е възникнал вчера, нито преди три дни, когато американският президент обяви за него. Той възникна по-рано и ако вие обърнете внимание, а ние сме обърнали внимание на това – американският Конгрес вече е включил разходи за провеждането на научно-изследователски дейности, свързани с ракетите със среден и малък обсег. Това означава, че решението е било вече взето. Ако се провеждат научно-изследователски работи, то те се правят не за да бъдат сложени да събират прах в някое чекмедже. Следователно ще бъде направена и следващата крачка“, подчерта още руският лидер.

Тръмп изтегля САЩ от историческия договор с Русия за ракетите със среден обсег

Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие (ДРСМД), под...

Actualno.com припомня, че по-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли САЩ от сключения с Русия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, подписан през 1987 г. Това става, тъй като Тръмп смята, че Москва е нарушила споразумението. Оттеглянето на Вашингтон най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от Военния пакт. Според Кремъл обаче, разработеното оръжие не нарушава договора от 1987 г.

Документът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпробват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа