Путин изглежда не убеди Лукашенко да воюва с Украйна, нещата за руснаците там се влошават

5352
Путин изглежда не убеди Лукашенко да воюва с Украйна, нещата за руснаците там се влошават
Снимка: Getty Images

Визитата на руския президент Владимир Путин в Беларус едва ли е довела до категоричен ангажимент от страна на беларуския му колега Александър Лукашенко за влизане на беларуски военни във войната с Украйна. Това е оценката, която прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния си доклад за развитието на войната в Украйна.

Публично Путин и Лукашенко се въздържаха от големи изявления за Украйна, но все пак имаше намеци за руския натиск спрямо Беларус – например в изявлението на руския президент, че може беларуски военни да се обучават да летят в самолети, въоръжени с боеприпаси със специални бойни глави. Само че и двамата лидери се съгласиха, че за Беларус има заплаха от запад т.е. НАТО – реторика, която Лукашенко ползва явно в опит да отклони руския натиск Беларус да се включи с армия във войната в Украйна, защото трябва да си пази границите с Полша и Прибалтика.

На този фон впечатление направиха няколко публикации в канала в Телеграм на Игор Гиркин (Игор Стрелков), осъден в Хага на първа инстанция за свалянето на полет MH17. Гиркин изсипа куп критики по адрес на руския режим и изрази опасения, че при мащабна зимна украинска контраофанзива руската армия ще загуби още завладени украински територии. Той буквално каза и следното по адрес на съветниците на Путин: Мислете малко, ако ви е останал мозък от кокаина

Че нещата не вървят добре подсказва и изявление в Телеграм на Анатоли Цуркин, председател на Руската асоциация на превозвачите. Той се обърна към лидера на т.нар. Донецка народна република (ДНР) Денис Пушилин, оплаквайки се, че служители на ДНР постоянно спират камиони с товари по пътищата към Мелитопол, Мариупол и Крим и конфискуват под фалшив предлог документи, автомобили и товари. Това е пореден сигнал, че има разрив между ДНР и субекти в Русия.

Междувременно на фронта в Украйна няма голяма промяна, но вече се промъкват информации и то руски източници като този в Телеграм, че украинците успешно контраатакуват и си връщат позиции при Бахмут. Според сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия украинците са се справили при двете ключови точки за руска атака на Бахмут от юг – Опитно и Курдюмовка. Показателно е, че руското военно министерство мълчи за Бахмут и говори как с артилерийски огън руските сили спрели украински опити за разузнаване с бой на руски позиции при Спирно, Водяне, Невелско. Освен това, руското военно министерство говори и за извършен артилерийски обстрел по Диброва, село на само 5 километра югоизточно от Кремена т.е. косвена подсказка, че украинците атакуват и там.

Популярният руски телеграм канал "Рибар" също подсказва в обзора си, че украинците готвят контраатаки при Бахмут – при Клещеевка и Озаряновка. В Маринка също нищо не се променя т.е. украинците успешно си пазят най-силната позиция в тила на град Донецк – Авдеевка. "Рибар" говори и как боевете към Лисичанск стават позиционни т.е. вече не се хвали с руско настъпление. А отделно има предупреждения от руснаци в Телеграм, че при Сватово се появяват проблеми сред руските войници заради липсата на условия за минимална хигиена.

Според официални украински източници (например Серхий Клан, съветникът на Херсонската областна администрация), руснаците вече почват да изтеглят някои свои части от източния бряг на Днепър – например в Нова Каховка. Дали това е военна маневра за примамване на украинските сили или се предислоцират хора за други фронтове, не е ясно.

Помощ за Украйна: Армията на Зеленски вече разполага с български противотанкови гранатомети (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин обгрижва касапите от войната: Безплатно висше образование за върналите се от фронта

Дронове с автомати и ракети: Ново оръжие от САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Руската църква ще изпраща 1300 свещеници на фронта: За упокой или за подкрепа на руската армия? (СНИМКИ)

Шолц с груба шега на гърба на украинците защо не е готов да им даде ракети "Таурус" (ВИДЕО)

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа