"Путин няма стратегия. Той работи на принципа: "Влизам и плаша"

1871
"Путин няма стратегия. Той работи на принципа: "Влизам и плаша"
Снимка: Facebook/Михаил Подоляк

Михайло Подоляк, съветникът на украинския президент, разказа пред ДВ колко време ще ѝ е нужно на Украйна, за да се присъедини към НАТО, за какво и как трябва да се говори с руснаците и защо танковете по улиците на Москва са неизбежни. Ето какво заяви той в интервю:

Съгласни ли сте, че стратегията на руския президент Владимир Путин е да използва демографското предимство на Русия, за да изтощи Украйна и западните ѝ съюзници и да консолидира това, което руските сили са успели да завземат, с надеждата, че Украйна рано или късно ще се откаже от него?

Михайло Подоляк: Грешите в оценката си за Путин. Той не може да има стратегия. Той работи на принципа: "Влизам и плаша". Няма нито план Б, нито план В. Задачата му сега е самосъхранение - като на всеки диктатор, и му е ясно, че няма ресурси да изпълни план А, т.е. да окупира изцяло Украйна.

Той иска да замрази всичко, но не стратегически, а поради липса на ресурси и от страх, който той вече лично изпитва. Задачата сега е да замразят максимално конфликта, да оставят териториите, които сега са окупирани, в сегашното статукво. Това е единственият план, който дава възможност на Русия да не загуби, да не тръгне към обезсилване на елита на Путин, да го запази жив.

Днес в Русия живеят 140 милиона души, а в Украйна - около 36 милиона. Това дава ли на Москва предимство? Какво може да направи Киев по този въпрос?

Михайло Подоляк: Предимството е количествено. Но има два фактора, които трябва да се вземат предвид. Първият е изчерпването на ресурсите. Русия смяташе, че натрупаният съветски ресурс е достатъчен за една седмица, един месец, три месеца и т.н. Не можеха да предположат, че войната ще продължи поне 15 месеца. Вторият параметър е ресурсната невъзможност за по-нататъшно водене на такава война. Същевременно в Украйна се натрупват все повече ресурси.

Но има и два други нюанса. Първият е броят на инцидентите в Русия, които стават все повече и плашат населението. А вторият е рязкото увеличаване на репресиите срещу всички слоеве на населението. Скоро тези репресии ще бъдат и срещу ултрапатриотите, които ще се окажат по-радикални, отколкото държавата може да си позволи.

Украйна напредва на Бахмутския фронт

Високопоставен украински военен командир съобщи, че силите на Киев напредват по части от фронтовата линия срещу руските сили близо до и...

Когато водиш неуспешна война, започваш да репресираш вътрешно - т.е. населението си. Първо, защото не разполагаш с достатъчно ресурси, за да го храниш. Второ, нямаш достатъчно ресурси, за да му предложиш нещо положително в бъдещето. И трето, нямаш достатъчно силови единици. Сега Русия мигрира към класическото авторитарно състояние преди падането на собствения режим - а в това те сами се вкараха през последните десетилетия.

Съществува ли ситуация, при която Украйна би се съгласила да не си върне всички територии?

Михайло Подоляк: Една от най-големите грешки е да се смята, че това ще доведе до начало на мирен процес. Русия е класическа експанзионистична държава. За нея е фундаментално важно да доминира на външните пазари, защото по този начин компенсира вътрешното си ниско качество на живот. Русия винаги иска да доминира.

И съответно всяка част от украинската територия, която остане във владение на Русия, ще се превърне в плацдарм за следващата фаза на войната. Ако руските окупатори останат в някаква част от Украйна, в Русия няма да започне процес на вътрешна трансформация, тя няма да се заеме с обновяването на елитите. Тогава няколко процеса ще се развиват паралелно. Омразата към нашата страна ще ескалира. Защото ние ги унижихме.

И успоредно с това ще се появи реваншизъм от най-яростен вид, той ще се превърне в доминиращата идеология в Русия. Те ще осъзнаят и всички грешки на тази голяма война и ще направят корекции във военната тактика, ще променят армията, ще отстранят цялото старо ръководство като Шойгу, ще укрепят вертикалата на властта, службите за сигурност и т.н. С други думи, само за пет години ще получим една максимално адаптирана и много по-опасна Русия.

Подоляк: Не правете от украинското контранастъпление холивудски филм

Контранастъплението не е една битка като в холивудски филм, която решава почти всичко. Това каза Михайло Подоляк, съветник на ръководит...

А каква Русия е нужна на Украйна?

Михайло Подоляк: Вече е задействан процесът, който окончателно ще унищожи идеята за СССР. Периодът на фиктивна демокрация ще приключи. Ще се стигне до първите избори след Държавния комитет за извънредно положение, т.е. опит отново да се преформатира политическото пространство. Същите процеси ще се появят и сега.

Казахте, че танковете по улиците на Москва са неизбежни. Защо?

Михайло Подоляк: Неизбежни са. Погледнете качествения състав на елита на Путин - те живеят по стереотипите от 70-те години на миналия век. Ще има танкове по улиците, ще има голям брой партии, ще се появи хаос. Мисля, че много добре помните какво се случи в началото на 90-те години. Съответно ще има избори, псевдоизбори, друг парламент. В момента те са в състояние на афект, в което ирационално оценяват случващото се. Няма блицкриг. Те могат да изтеглят войските си и ние ще седнем на масата за преговори. Но тук има един нюанс - могат да го направят, но едва след няколко значителни тактически поражения. Да, те разполагат с ядрено оръжие. Но трябва да са много глупави, за да се опитат да ги използват.

Само членството в НАТО може да осигури на Украйна желязна гаранция за сигурност. Срещата на върха на Алианса ще се проведе във Вилнюс през юли - Украйна най-вероятно няма да бъде поканена в НАТО. Готови ли сте за това?

Киев: Не сме подготвяли удари срещу Москва, стига с медийни сензации

Украйна отрече излязлата по-рано информация във The Washington Post, че е подготвяла удари срещу Москва, от които се е отказала по наст...

Михайло Подоляк: Много добре разбираме, че общоевропейската сигурност не може да бъде изградена след войната без Украйна, защото единственият противник тук в континентален план е Руската федерация. Никой освен Украйна няма да има опит в глобалната война. Така че това е от взаимна полза. Ние разбираме, че по време на войната никой няма да ни даде членство в НАТО. Мисля, че след като войната приключи, този план ще бъде фиксиран много бързо в меморандум - от три до шест месеца.

Месеци, а не години?

Михайло Подоляк: Месеци, разбира се, не години. И ми се струва, че единствената страна, която днес е против - Унгария, ще бъде най-активният лобист за най-бързото присъединяване на Украйна към НАТО. Защото тя ще разбере, че вината трябва да бъде изкупена.

 

Всичко за войната в Украйна - следете ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа