Путин призна Крим за суверенна държава

24805
Путин призна Крим за суверенна държава
Снимка: Getty

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава Крим за суверенна и независима държава, съобщиха от пресслужбата на руския държавен глава.

"Като се има предвид ролята на народа на Крим на референдума, състоял се на 16 март 2014 г., Република Крим, в който Севастопол има особен статут, се признава като суверенна и независима държава", се посочва в пълния текст на указа. Постановлението влиза в сила от деня на подписването му т.е. от днес, пише БГНЕС.

По-рано Върховният съвет на Крим официално обяви независимост от Украйна и поиска присъединяване към Руската федерация. Това стана след референдума от вчера, на който близо 97% от жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна. В изявление след искането Путин обяви, че не може да се противопоставя на волята на народа.

Правителството в Киев заяви, че няма да признае резултатите. САЩ и ЕС съобщиха, че референдумът е незаконен и обещаха да наложат санкции на Москва. НАТО също не призна плебисцита.

Преди няколко часа Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха санкции на висши руски и украински представители, отговорни за референдума в отцепилия се Крим.Засега санкциите обхващат запор на имущество на руски политици.

Това е най-силното разцепление между Изтока и Запада от Студената война насам.

Крим започна национализацията с енергийните компании

След като по-рано днес парламентът на Крим обяви, че започва национализация на държавното имущество на Украйна на територията на страна...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа